INTERVJU

Zineta Bogunić najavila kraj monopola: Eminentni profesori uskoro na Medicinskom fakultetu

Bit će izmjena i kolektivnih ugovora

Zineta Bogunić ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS

Nataša ČEREMIDŽIĆ/Selma MUJIĆ

10.5.2019

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, tvrdi da će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju KS, koje je resorno ministarstvo pripremilo, riješiti anarhiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Kako je za Avaz TV kazala, Prijedlog zakona bit će pred delegatima Skupštine KS 14. maja.

- Rektor je prisustvovao Kolegiju Skupštine KS i podnio izvještaj o trenutnim problemima na Univerzitetu. Jedan od ključnih problema je pravna integracija Univerziteta u Sarajevu, koja nije moguća zbog neriješenog stanja na Medicinskom fakultetu, tačnije neriješenog statusa dekana, odnosno dekanese, - kazala je ministrica Bogunić.

Jedan od tri člana Zakona koji će podleći izmjenama tiče se nastavno-naučne baze Medicinskog fakulteta.

- Da se izmijene tako da nastavno-naučnu bazu nemaju samo kliničari nego da većinu čine profesori s Medicinskog fakulteta - pojasnila je Bogunić.

S ministricom smo razgovarali i o manjkavostima devetogodišnjeg obrazovanja. Potvrdila nam je da je analiza rađena 2011. godine pokazala da nastavni planovi i programi devetogodišnjeg obrazovanja nisu dobri. Komparativna analiza osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja nikad nije urađena.

- Naravno da ima potrebe za komparativnom analizom. Ako mi naučno ne pristupimo reformi obrazovanja, onda od te reforme nema ništa. Devetogodišnje obrazovanje smo uveli preko noći. Sve su nam generacije bile pokusni kunići. Nije bilo projekta, eksperimentalne škole da se vide rezultati. Da se vidi kako da se nastavnici ponašaju i educiraju - pojasnila nam je ministrica.

U intervjuu je otkrila da će i neki kolektivni ugovori po isteku biti znatno promijenjeni. Izmjene će se između ostalog ticati i ovlaštenja Sindikata, koja su, prema njenom mišljenju, bezrazložno velika.

U videoprilogu pogledajte intervju.


 








Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.