SARAJEVO

Bosanski apsurd: Spomen-ploča krvoloku i četniku nalazi se 324 koraka od vječne antifašističke vatre

Slavna prošlost bit će primjer novim generacijama kako su narodi jedne male zemlje, riješeni da po cijenu najvećih žrtava brane svoju zemlju i svoju slobodu, radije bili spremni da izginu, nego da ropski kleknu pred fašističkim osvajačima

Piše: Evelin TRAKO

10.5.2019

(VIDEO: Evelin TRAKO)

Nakon 27 godina vječni plamen na Spomen-parku Vraca ponovo gori. Upalio ga je jučer učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i bivši predsjedavajući Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević, koji je istakao kako mu je pripala čast da upali plamen i da, sve dok on gori, u Sarajevu će živjeti i antifašizam. Vječna antifašistička vatra i danas gori. I gorjet će valjda.

Na zidu je i poruka Josipa Broza Tita:

- Slavna prošlost bit će primjer novim generacijama kako su narodi jedne male zemlje, riješeni da po cijenu najvećih žrtava brane svoju zemlju i svoju slobodu, radije bili spremni da izginu, nego da ropski kleknu pred fašističkim osvajačima. Tito.

Ali, samo 324 koraka od plamena nalazi se spomen-ploča Ratku Mladiću, ratnom zločincu, koji je kriv za genocid u Srebrenici. Na tom mjestu je Mladić 19. maja 1992. godine "izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo". Tako piše na ploči. Bile su to vojne formacije naoružane do zuba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.