BRATUNAC

Niko nije odgovarao za masovne egzekucije bošnjačkih civila

E.Sk

10.5.2019

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu u nedjelju će biti klanjana 13. kolektivna dženaza za tri žrtve velikosrpskih zločina u tom kraju.

Vječni smiraj, 27 godina poslije svirepih ubistava, pronaći će tri žrtve Rifet (Rešo) Salihović (1949.), Šemso (Hamid) Zukanović (1949.) i Munir (Hamed) Tahić (1971.).

- Ukupno će u nedjelju, sa ove tri žrtve, na šehidskom mezarju Veljaci biti ukopano 306 žrtava. U četiri dana maja 1992. godine ubijeno je oko 700 bratunačkih civila, a za njih 20-30 posto još tragamo – kaže Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac.

Kao u mnogim drugim podrinjskim gradovima i mjestima, ni u Bratuncu odgovorni za masovna ubistva nisu odgovarali. Ahmetović podsjeća da se samo Miroslavu Deronjiću na teret stavilo ubistvo šest Bošnjaka u logoru u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" i to je sve.

- Srećemo ih po Bratuncu. Na suđenjima smo izloženi torturi kako Tužilaštva tako i advokata koji brane ubice. Ne mogu vam opisati kroz šta sve prolazimo i kakva nam pitanja postavljaju – kaže Ahmetović.

On je izrazio svoje nezadovoljstvo i intenzitetom identifikacija žrtava, pozvavši nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacije priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

Tokom agresije JNA i paravojne formacije Vojske RS, MUP-a RS te jedinica sistemski organiziranih zločinaca iz Srbije izvršile su masovni pokolj, protjerivanja, zatvaranja u logore i uništavanja materijalnih dobara Bošnjaka na području Bratunca i cijelog Podrinja. 

Iako, prema međunarodnim konvencijama, ovi masovni zločini imaju sve elemente genocida, oni još nisu sudskim putem okarakterizirani kao genocid. Bošnjaci Podrinja svake godine u maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu Veljaci okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.