ZAVIDOVIĆI

Simbolična vožnja biciklima za oboljele od plućne hipertenzije

Vera Hodžić: Sa rekreativcima koji daju podršku

Ar.M.

10.5.2019

U Zavidovićima će u subotu biti održana simbolična vožnja biciklima s ciljem podizanja svijesti o bolesti i obilježavanju Svjetskog dana plućne hipertenzije. 

Organizator je Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" – u Bosni i Hercegovini,  sa Verom Hodžić na čelu, koji već pet godina skreću pažnju na težak položaj oboljelih.

Podršku oboljelima već su dali brojni aktivisti i sportske organizacije, rafteri, planinari, trkači.

 - Pozivamo zavidovićke bicikliste da nam se pridruže u subotu vožnjom jednog kruga. Ovom prilikom ćemo ispratiti i biciklistu, rekreativca i maratonca Ismeta Škulja na vožnju dugu 2.000 kilometara, koju vozi za sve oboljele od ove bolesti, i to kroz sedam zemalja Evrope - kaže Vera Hodžić.

Svjetski dan plućne hipertenzije obilježava se 05. maja, kada sva udruženja i asocijacije oboljelih širom svijeta raznim aktivnostima skreću pažnju javnosti na težak položaj oboljelih od ove rijetke, teške i neizlječive bolesti.

– Naše aktivnosti organiziraju se u okviru aktivnosti evropske Asocijacije oboljelih, čiji smo član. Sa profesionalcima i rekreativcima iz oblasti sporta, obrazovanja i informiranja, tokom čitavog maja realiziramo kampanju s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji – ističe Vera Hodžić, predsjednica Skupštine Udruženja "Dah".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.