REAKCIJE

Cenić za Avaz.ba: Uvijek politika dobiva primat, a ekonomija je negdje na repu

Neke izjave koje su date zapravo pokazuju naličje BiH i ne šalju pravu poruku u svijet, smatra struka

Svetlana Cenić. Arhiv

Indira KRIJEŠTORAC

10.5.2019

Nakon što je završena godišnja konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, mnogi političari su saglasni - u svijet su iz BiH poslane pozitivne poruke, napokon.

I to jeste tačno, djelimično su saglasni i ekonomski analitičari, sve je, kažu, odlično organizirano, nije bilo incidenata i konačno se Sarajevo ne spominje u lošem kontekstu.

Međutim, loše su bile izjave pojedinih političara, kazala je za Avaz.ba ekonomska anlitičarka Svetlana Cenić.

- Neke izjave koje su date zapravo pokazuju naličje BiH i ne šalju pravu poruku u svijet. To su, kao što je poznato, već one prateće političke izjave. U jednom trenutku vidite lidere kako sjede i ćaskaju, a samo nekoliko minuta kasnije čujete neke kontroverzne i ne baš prijatne političke poruke sa skupa - kaže Cenić.

Ipak, najveći problem je to što, smatra Cenić, politiku uvijek stavljamo u prvi plan.

- Uvijek politika dobije primat, a ekonomija je u začelju i to je ono što je najbolnije, politika u prvi plan, a sve ostalo je negdje na repu - ističe ona.

Skeptična je Cenić i zbog, kako kaže, činjenice da ovo nisu ulaganja, te da u BiH nikako da se raščisti šta je kredit, a šta ulaganje.

- Moja skepsa je da li će se realizirati investicioni projekti pa i ti krediti s obzirom da Parlament ne zasjeda, a da svaki kredit ili međunarodni sporazum podliježe njegovoj verifikaciji - kaže Cenić.

Naposlijetku, struka smatra da nije poznato ni hoće li biti snage da se prati realizacija tih projekata, koliko će ona biti transparentna i koliko će građani biti upoznati u rezultate tih projekata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.