LIJEP GEST

Kur'an pronađen nakon miniranja vraćen u ponovo izgrađeni fočanski biser

Mensur je ispunio i jedinu želju dobre žene, koja je tražila da se, kada bude obavljao molitvu, sjeti i pomoli za nju

Al. B.

10.5.2019

Prva džuma nakon objave u Aladži džamiji - Avaz
Imam Aladža džamije: Dženan ef. Krajišnik - Avaz
Mensur Kadrić uručio primjerak Kur'ana - Avaz
Prva džuma nakon objave u Aladži džamiji - Avaz
Prva džuma nakon objave u Aladži džamiji - Avaz
+2

U punoj Aladža džamiji klanjana je prva džuma nakon njene obnove, koju je predvodio goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. 

Podnevski namaz Goraždanin Mensur Kadrić iskoristio je da imamu Aladže  Dženanu ef. Krajišniku uruči primjerak Kur'ana, koji mu je, poslije 27 godina čuvanja, uručila anonimna Fočanka. 

- Duga sam se odužio, jer bio sam zadužen od gospođe srpske vjeroispovijesti da u džamiju vratim Knjigu koju je ona pronašla tokom ratnih dejstava u Foči. Da je vratim tamo gdje i pripada. To sam učinio i drago mi je, lako mi je sada – kazao nam je Kadrić, koji je u Foču došao sa sinom i dvojicom komšija.

Njegova priča, koju smo objavili prije nekoliko dana, odjeknula je i van granica BiH, a brojni pozivi te lični dolasci ljudi koji su željeli da ga upoznaju i da mu čestitaju samo su pojačali njegovu nervozu pred primopredaju Kur'ana pronađenog nakon miniranja Aladže u avgustu 1992. godine. 

Mensur je ispunio i jedinu želju dobre žene, koja je tražila da se, kada bude obavljao molitvu, sjeti i nje i pomoli za nju.

 – Jesam, sjetio sam se. Uradio sam to na kraju molitve, jer sam je pitao jesam li joj nešto dužan, s obzirom na to da se radi o Knjizi velike vrijednosti. Tražila je samo da proučim nešto i za nju, jer i ona je vjernik – dodaje Kadrić.

Imam Aladža džamije Dženan ef. Krajišnik sretan je zbog velikog odziva vjernika na prvi džuma-namaz. 

– Osim prve džume, imali smo i jedan lijep gest, vraćanje ovog Kur'ana ili Mushafa, koji je jedna od komšinica, sugrađanki iz Foče našla nakon rušenja Aladža džamije čuvala sve ove godine i vratila. On je napokon, hvala Allahu dž. š., vraćen u Aladžu i ovo je jedan lijep gest na kojem zahvaljujemo i nadamo se da će ih biti i ubuduće – ističe Krajišnik.

Predsjedavajući SO Foča Izet Spahić je kazao da je ovo jedan lijepi, ljudski gest.

- Onome ko vjeruje ovo nije iznenađenje. Ovo je vjerovatno uradio neko ko vjeruje. Jedan lijep, ljudski gest – kazao nam je Izet Spahić, predsjedavajući SO Foča.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.