REAKCIJE

Magazinović: Investicije i krediti nisu isto, pojedini moraju prestati obmanjivati građane

Uputio i nekoliko pitanja Vijeću ministara BiH i Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH

Arhiv

I. KRIJEŠTORAC

10.5.2019

Investicije i krediti su dvije različite stvari i građani se ne smiju obmanjivati, izjavio je za Avaz.ba zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović.  

U vezi s tim, on je uputio nekoliko pitanja Vijeću ministara BiH.

Magazinović je tako zatražio tabelarni prikaz koliko je tačno novčanih sredstava isplaćeno po osnovu kamata iz kredita koje je BiH sklopila s međunarodnim finansijskim institucijama u periodu od 1. januara 2014. do 1. januara 2019. godine. Osim tih podataka, zatražio je i podatke o korisnicima kredita i u koju je svrhu utrošen kredit.

On je zatražio i odgovore na pitanja da li su krediti međunarodnih finansijskih institucija namijenjeni za infrastrukturne projekte "investicije" ili samo "izvor finansiranja investicija" koji će otplatiti građani BiH.

Također je pitao i "po kojem osnovu se sredstva dobivena iz međunarodnih kredita tretiraju kao investicije u BiH? Da li se u slučaju finansiranja projekata kreditima međunarodnih finansijskih institucija u BiH investiraju međunarodne finansijske institucije ili BiH sama u sebe?

On je uputio i pitanje Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH tretira li kredite međunarodnih finansijskih institucija kao strane investicije?

- Članovi Vijeća ministara BiH u posljednje vrijeme kredite međunarodnih finansijskih institucija nazivaju 'investicijama'. Na taj način se dezinformiraju građani BiH, kojima se svjesno izbjegava reći da su "investicije" zapravo krediti koji imaju svoj otplatni plan - izjavio je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.