AKTUELNO Region pod prijetnjom od poplava

Podignut stepen pripravnosti: Planovi za evakuaciju spremni, obaviještena i vojska

Val će se zadržati tri dana na području cijele Bosne i Hercegovine

Selma MUJIĆ/Nataša ČEREMIDŽIĆ
11.05.2019 10:39

Samir Agić

Foto: Nataša Čeremidžić

Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona zahvatit će obilne padavine u narednim danima te se početkom naredne sedmice očekuje rast vodostaja svih rijeka. Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za Avaz TV je potvrđeno da je podignut stepen pripravnosti zbog straha od poplava. 

- Pripremljeni smo, institucije su ozbiljnije shvatile te najave i vjerujemo da će na kraju građani BiH biti sigurni i da će odbrana od eventualnih poplava biti puno bolja nego što je bila ranije – kazao je Samir Agić, rukovodilac Sektora za zaštitu i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Prvi značajniji udar kišnog fronta očekuje se u slivovima Une i Sane te dijela rijeke Vrbas i Save na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Prema riječima Agića, veliki broj ljudi, profesionalaca i službi građanima će biti u svakom momentu na usluzi i pomoći.

- Val će se zadržati tri dana na području cijele Bosne i Hercegovine. U stalnom smo kontaktu sa kolegama iz Srbije i Hrvatske kako bismo postigli dogovor o zajedničkim aktivnostima u slučaju da to stvarno budu ekstremne količine padavina. U komunikaciji smo i s operativnim centrima Evropske unije i NATO-a i svih institucija unutar Bosne i Hercegovine – kazao je Agić.

Lokalne zajednice imaju planove za eventualnu evakuaciju stanovništva i trebale bi biti spremne na taj korak, istakao je Agić, naglasivši da je Ministarstvo sigurnosti BiH alarmiralo i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

- Mislim da će Oružane snage biti spremne, vjerujem da će se maksimalno angažirati i što se tiče ljudstva, ali i materijalno-tehničkih sredstava i letjelica, ukoliko bi se one mogle angažirati u takvoj situaciji – potvrdio je Agić.

Komentari

NA VRH