MIGRANTI

Ponovo zagrlio gitaru - nakon hiljada kilometara od Afganistana do BiH

Izbjegao s majkom i ocem

Ferdovs: U muzici Afganistana i BiH postoje razlike i sličnosti. Avaz / Print Screen

Muzička omladina Bihać

12.5.2019

Na dan kada smo upoznali Ferdovsa (Ferdows), on je napunio 17 godina. Za prijatelje s kojima dijeli migrantske dane u zbirnom centru "Sedra" kraj Bihaća priredio je malu zabavu uz kafu i slatkiše. Još nečim je uveličao svoj veliki dan – gostima je odsvirao nekoliko pjesama na gitari.

Tom instrumentu se konačno vratio nakon hiljada prijeđenih kilometara od Afganistana do Bosne i Hercegovine. U domovini je muzika bila njegova velika ljubav, koju je, nažalost, morao napustiti.

Zahvaljujući projektu "Sounds of Migration", Ferdovs ponovo ima priliku usavršavati svoje umijeće. Projekt se provodi u okviru "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative" (BHRI) programa, koji finasira USAID, a provodi IOM, saopćeno je iz Muzičke omladine Bihać.

- Danas je stvarno bio divan dan za mene. Volim kada se s vršnjacima okupimo oko zajedničke aktivnosti. Za mene je posebno važno da mogu ponovo ići na časove muzike, to me čini sretnim. U Afganistanu sam svirao gitaru, išao sam na časove tri puta sedmično. Učio sam pop muziku i flamenko, ali ubrzo sam morao da se otisnem na put - priča nam ovaj sedamnaestogodišnjak.

Nedostaju mu ti dani, kaže, ali je važnije preživjeti. S majkom i ocem je izbjegao iz Afganistana, kako bi potražio mirnije utočište gdje ga nema oružanih sukoba.

- Volio bih živjeti negdje gdje je sigurnije i gdje mogu ostvariti bolju budućnost. Moja je ambicija da živim od muzike, da budem di-džej ili reper, jer volim stvarati muziku. Ne mogu živjeti bez muzike, ona me prati kad sam tužan ili sretan. Kretanje tonova naviše ili naniže – to me podsjeća na život sa svim usponima i padovima - objašnjava Ferdevs.

Na muzičkim radionicama u sklopu projekta "Sounds of Migration" djeca i mladi ljudi iz Bihaća i njihovi vršnjaci migranti imaju priliku upoznavati se kroz muziku i dijeliti svoja muzička iskustva. Na taj način grade lijepu priču i doprinose boljem razumijevanju između različitih kultura.

- U muzici Afganistana i Bosne i Hercegovine postoje razlike i sličnosti. Naprimjer, koristimo različite instrumente, ali kada je u pitanju pop muzika ili hip-hop, ima tu dosta sličnosti. Ja volim rep – perzijski, američki i njemački, kakve izvode Eminem, Eno, Mero ili Xatar - rekao je.  

Uz pomoć iskusnih muzičkih pedagoga, članova Muzičke omladine Bihać, učesnici radionica međusobno upoznaju tradicionalnu muziku i uvježbavaju je za završni koncert koji će početkom ljeta pokloniti građanima Bihaća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.