REAKCIJE

Osmanović: Zastrašujuće je da Dodik poziva pripadnike OSBiH da obuku uniformu vojske koja je počinila genocid

I izjava Aleksandra Vulina da RS nema vojsku, ali da je ima srpski narod, ima prijeteću notu

Osmanović:Poziv nadležnima da reagiraju

S.DEGIRMENDŽIĆ

12.5.2019

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i ministar civilnih poslova BiH, komentirajući poziv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da „na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan“, osudio je Dodikove izjave te pozvao nadležne institucije da reagiraju. 

- Zastrašujuće je slušati da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upućuje takve poruke da se obuku uniforme Vojske RS, nakon što je Haški tribunal presudio da su upravo ta vojska i MUP RS počinili genocid u Srebrenici, etničko čišćenje i progon nesrpskog stanovništva na cijelom prostoru entiteta koji se zove Republika Srpska. To je prizivanje zastrašujuće prošlosti u kojoj je počinjen genocid i očigledno je da Dodik ne želi da se suoči s istinom, prije svega s presudama najviše pravosudne instance kao što su Haški sud i Međunarodni krivični sud. Stoga smatram i pozivam Tužilaštvo BiH i OHR da reagiraju i da Ured visokog predstavnika konačno povuče poteze, jer ove poruke ne mogu donijeti ništa dobro – naglasio je Osmanović.

On se osvrnuo i na izjavu Aleksandra Vulina, srbijanskog ministra odbrane, koji je također prisustvovao obilježavanju Dana Vojske RS u Banjoj Luci.

- Izjava gospodina Vulina da RS nema vojsku, ali da je ima srpski narod, ima prijeteću notu. Poručujem i podsjećam gospodina Vulina da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu potvrdila da Srbija nije ništa učinila da spriječi genocid, odnosno znamo da je učinjena agresija na BiH, da je upravo ta vojska na koju se on poziva učestvovala u etničkom čišćenju i genocidu na prostoru entiteta RS - zaključio je Osmanović. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.