REAKCIJE

Azem Vlasi: Dodik pokušava imitirati Vučića,a na scenu vraća vojsku koja je počinila zločine

Je li Vučić paradirao za račun Rusije ili možda daje nade čelnicima RS koji su na paradi imali počasna mjesta za priču o otcjepljenju i pripajanju Srbiji RS koju Dodik često ponavlja

Vlasi: Populistička predstava

Semira DEGIRMENDŽIĆ

12.5.2019

Azem Vlasi (Vllasi), ugledni prištinski advokat, politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova, koji je bio i žrtva politički montiranog procesa u bivšoj državi, u autorskom tekstu za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na vojnu paradu u Nišu u Srbiji održanoj povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom,ali i na današnje izjave Milorada Dodika, predsjedavjućeg Predsjedništva BiH o pokušaju vraćanja uniformi agresorske Vojske RS. Vlasijev osvrt prenosimo u cijelosti.  

- Ono što se vidjelo u Nišu 10. maja kao vojno-policijska parada je još jedna populistička predstava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za svoju (domaću) upotrebu. Prikazano je na paradi sve što vojska i policija Srbije imaju: pješadince, borbena vozila, tenkove preostale od JNA, pa ruske islužene migove 29, dva ruska helikoptera...

Geslo parade: "Odbrana slobode", naravno, od eventualnog agresora. Nije jasno ko bi mogao biti taj potencijalni agresor: Bosna i Hercegovina, Kosovo ili Makedonija? Bugarska, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, pa i Crna Gora, članice su NATO-a i od njih Srbiji pojedinačno ne prijeti nikakva opasnost.

Vučić stalno govori kako je Srbija za mir, štaviše, glavni garant mira u regiji. A ona se stalno naoružava i time se hvali iako joj iz susjedstva niko ne prijeti.

Parada je održana u Nišu, sto kilometara od Kosova. A, Vučić je nedavno izjavio da je njegov "Plan za Kosovo" propao, jer ga niko ne podržava, čak ni u Srbiji. Postavlja se pitanje: da to Vučić ne nudi vojno rješenje?

Da li on to prijeti Kosovu ili kome već? No, zna se da je na Kosovu vojni kontigent NATO-a garant i čuvar mira i prijetnja Kosovu bi zapravo bila prijetna NATO alijansi. Da li to Vučić paradira za račun Rusije? Ili možda daje nade čelnicima RS koji su na paradi imali počasna mjesta za priču o otcjepljenju i pripajanju Srbiji RS koju Dodik često ponavlja.

Našao je Vučić vremena, baš na toj paradi, da se sretne sa svježe osuđenim Andrijom Mandićem zbog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori sa svojom sabraćom iz Rusije i Crne Gore. To treba da bude neka poruka i za Crnu Goru, čije je članstvo u NATO-u trebalo spriječiti nasilnim preuzimanjem vlasti?

Interesantno, na čelu tih "heroja" iz ratova 90-ih godina i sa Kosova marširao je ratni zločinac general Vladimir Lazarević, osuđen u Hagu na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih na Kosovu 1999. godine koje je već odrobijao.

Na paradi su bili i borci Srbije iz 90-ih godina iako se ni na jednom pedlju Srbije ti ratovi nisu dešavali, jer Srbiju niko nije napao. Ti su borci Srbije ratovali u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu i zbog počinjenih zločina tamo vojni i politički čelnici Srbije dobili visoke kazne zatvora pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Ova predstava sa paradom u Nišu nije nikakva demonstracija odbrambene moći Srbije, jer njoj niko ne prijeti. Od čega Srbija ima potrebu da se brani izuzev od umišljenih prijetnji.

Sasvim je jasno da je to dodvoravanje Rusiji zbog njene destruktivne uloge u našoj regiji.


Ohrabren onim što je tamo vidio, Dodik bi da Vuciča imitira i Banjoj Luci. I on bi paradu. Ako je u Nišu mogao na čelo izmišljenog "besmrtnog puka" marširati osuđeni ratni zločinac  Vladimir Lazarević, mogao bi u Banjoj Luci neko njemu sličan. I to na čelu "streljackog Stroja" iz Srebrenice. Bilo bi previše po treći puta imitirati paradu u Moskvi sa tim "besmrtnim pukom". 


A, da bi sve bilo autentično Mile je smislio da bi vratio na scenu "Vojsku RS". I to sa uniformama pod kojima su zločini počinjeni. Zaboravlja pri tome da je "vojska RS" 1995. poražena a njeni komandanti kao i čelnici RS morali pred Haškim sudom odgovarati za pocinjene zlocine. Kao sto je i Vojska Srbije pod firmom JNA izgubila sva četiri rata. Ta ista koja je stvorila "Vojsku RS". Ostatak te gubitničke vojske je prije tri dana paradirao u Nišu. 

Oružane snage BiH  kao i sama  država ustrojeni su po Sporazumima iz Dejtona.

Zasigurno, zapadne zemlje koje su mnogo investirale za mir i stabilnost u ovoj regiji proteklih 20 godina sve ovo dobro vide.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.