REAKCIJE Šef Misije OSCE-a za "Avaz" o izjavama Milorada Dodika

Brus Berton: Zapaljiva i retorika podjela o bilo kom pitanju neprihvatljiva u modernoj BiH

Političko i vojno vodstvo u BiH bili oni koji su se dogovorili da će se tri vojske spojiti u jednu, moderne Oružane snage BiH, koje mogu ne samo čuvati mir u BiH, nego takođe ponuditi pomoć drugim mirovnim misijama

S. DEGIRMENDŽIĆ
12.05.2019 19:33

Berton: Jedinstvene OSBiH

Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u BiH komentirajući današnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na narednom obilježavanju svog dana, trebaju obući i uniforme ratne Vojske RS, kazao je za "Avaz"  da je zapaljiva i retorika podjela neprihvatljiva u modernoj BiH. 

Od početka našeg mandata u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a u BiH je, u saradnji sa svim stranama u konfliktu iz devedesetih, naporno radila na jačanju mjera izgradnje povjerenja i sigurnosti, koje će omogućiti dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini. Misija je pomogla dijalog između strana, ali su, ustvari, političko i vojno vodstvo u BiH bili oni koji su se dogovorili da će se tri vojske spojiti u jednu, moderne Oružane snage BiH, koje mogu ne samo čuvati mir u BiH, nego također ponuditi pomoć drugim mirovnim misijama širom svijeta. Reforma odbrane, uključujući dogovor sva tri konstitutivna naroda i jednoglasno usvajanje Zakona o odbrani od strane Parlamentarne skupštine BiH 2005. godine, je jamačno najznačajnija i najuspješnija reforma od kraja rata. Zapaljiva i retorika podjela o bilo kom pitanju, a posebno o ovom, je istovremeno i bespredmetna i neprihvatljiva u modernoj BiH - kazao je Berton. 

Komentari

NA VRH