NEPOGODE

Velika šteta u Prijedoru i Bosanskom Novom: Poplavljeno više od 200 stambenih objekata

Proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora

Avaz.ba/Srna

13.5.2019

Obilne padavine, kako je i najavljeno, počele su praviti ozbiljne probleme na području Prijedora.

Došlo je do povećanog vodostaja rijeka Miloševica i Puharska te plavljenja blizu 200 stambenih objekata, kao i presijecanja putne komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite koja je održana u nedjelju navečer proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Na bazi izvještaja o stanju na terenu i ugroženosti značajnog broja objekata od poplava u zonama naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska i druge, Gradski štab za vanredne situacije je donio sljedeće zaključke: proglašava se prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora, nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spašavanja poduzimanje mjera zaštite i spašavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanju pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja - saopćili su iz Gradske uprave Prijedora.

Odsjek za civilnu zaštitu kontinuirano će nastaviti pratiti vodostaje i stanje na terenu te pravovremeno informirati štab koji će, u skladu s tim, poduzimati određene mjere zaštite od poplava.


U lokalnom centru za obavještavanje rečeno je Srni da su jake padavine izazvale bujicu i u naseljima Vidorija i Tunjica u Bosanskom Novom.

U Petkovcu, na magistralnom putu Bosanski Novi - Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i grana koje je nanijela bujica.

Ulicama je gotovo nemoguće proći.


- Nadležne službe su obišle najugroženija domaćinstva. Od 20 sati je angažirana mehanizacija za čišćenje nanosa na putevima i dostavu pijeska gdje je to potrebno - rekao je načelnik općine Miroslav Drljača, dodajući da je zaplavilo više od desetak domaćinstava u više naselja.

U lokalnom Centru za obavještavanje jutros od 6:30 sati uključene su prepumpne stanice jer je vodostaj rijeke Sane 340 centimetara, a Une 297 centimetar, što je za 166 centimetara više u odnosu na jučer ujutro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.