BIJELJINA

Zahvaljujemo Gospodaru što nam je dao uputu kako lakše da živimo

Kad uvrijediš čovjeka, razorio si njegovu dušu

Dubravčević: Njegovati ljubav prema čovjeku

LJ. LJUBOJEVIĆ

14.5.2019

U ramazanu je pojačano ispoljavanje vjere i svih običaja, ibadeta. Postimo trideset dana da zahvalimo Gospodaru, jer nam je poslao Knjigu, uputu i savjet kako da živimo, odnosno kako lakše da živimo, da ne upadamo u probleme i da njegujemo ljubav prema čovjeku. U ramazanu se postom udaljavamo od materijalnih stvari, hrane, jela, pića i drugih zemaljskih zadovoljstava. Posvećujemo se molitvi, Bogu, zahvaljujemo mu i molimo ga za oprost grijehova.

Radio u školi

Ovim poučnim riječima u Bijeljini nas je dočekao profesor Mirsad Dubravčević, koji je odnedavno u penziji. Živi sa suprugom Suadom, a prije pet godina obavio je hadž. Dubravčević je iz ugledne bijeljinske porodice i dugogodišnji je profesor hemije, koji je radio u nekoliko srednjih škola u ovom gradu.

- Muhammed, a. s., na jednom mjestu kaže: “Bolje je da se Kaba sruši nego da uvrijediš čovjeka.” Kad uvrijediš čovjeka, razorio si njegovu dušu, napravio si nesagledivu štetu. Zbog toga su nam svete knjige, Kur’an, Biblija, Jevanđelje, Tora, i poslate, da nas upute, da znamo kako ćemo da živimo. Ni biljke, a ni životinje, ne treba nepotrebno povrijediti i uništavati, a pogotovo čovjeka. Zbog toga je za nas, muslimane, Kur’an, odnosno islam, koncepcija života – kaže hadžija Dubravčević.

Pamti da je kao dječak sa posebnom pažnjom slušao učenje ezana sa munare.

Paljenje kandilja

- Hodža se penjao na munaru. Tek su poslije instalirani zvučnici i razglas. Nama, djeci, to je bilo zanimljivo, kad se zapale kandilji i kad nas sa munara obasja svjetlost. Nekad su rano ujutro mahalama išli bubnjari i budili ljude, one koji nisu čuli ezan. To su nam pričali i naši stari – dodao je Dubravčević.

Odlazak u Medinu ne može se riječima opisati

Posebno pamti odlazak na hadž.

- Hadž je kruna vjerovanja. Otići na izvorište islama, u Medinu, na mezar Muhammeda, a. s., posjetiti Kabu, poseban je osjećaj. To se ne može opisati, to se mora doživjeti - kaže profesor Dubravčević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.