SARAJEVO

Okončana sjednica PDPFBiH o migrantskoj krizi: Usvojeno pet zaključaka

Zanimljivo je da kod samog glasanja u sali nisu bili zastupnici Kluba HDZ-HNS, koji su u salu ušli tik po okončanju glasanja

M. R. S.

13.5.2019

S današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

19:30

Predstavnički dom Parlamenta FBiH večeras je započeo i treću sjednicu, odnosno novu vanrednu posvećenu usložnjavanju sigurnosne situacije, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava RS.

Nakon prezentacije zastupnika DF-a Hajrudina Žilića, koji je jedan od inicijatora sjednice, te obraćanja ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, ona je prekinuta i bit će nastavljena sutra u 11 sati.

18:09 

Rezolucijom, koju je iniciralo 12 udruženja žrtava, Predstavnički dom Parlamenta FBiH opredijelio se da obilježava sjećanje na sve žrtve genocida u Srebrenici i okrutnosti počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji te svim žrtvama odaje počast. 

Osuđuje se na najsnažniji način genocid u Srebrenici i odlučno izjavljuje da se takvi strašni zločini ne smiju više nikada ponoviti i navodi da će učiniti sve u svojoj moći da spriječi ponovno počinjenje takvih djela. 

Predstavnički dom ističe potrebu da politički predstavnici u BiH priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane u zemlji te naglašava i opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka evropskoj perspektivi i daljnjem procesu pristupanja BiH i svih država zapadnog Balkana Evropskoj uniji.  

Predstavnički dom žali što Vijeće sigurnosti UN-a, čija je primarna odgovornost očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, nije usvojilo rezoluciju o obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici, pozdravlja odluku Vijeća ministara kojom je 11. juli proglašen danom žalosti u BiH. 

Pozivaju zastupnike i delegate u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina, te slavljenje zločina i zločinaca, te Rezolucijom pozivaju i ostala parlamentarna tijela na državnom, entitetskom i kantonalnom nivu da donesu rezolucije, kojima će potvrditi stavove iz rezolucije Evropskog parlamenta, dok se vlasti entiteta RS pozivaju da ukinu odluku o imenovanju Studentskog doma na Palama po Karadžiću, a Narodnu skupštinu RS da ukine odluku o dodjeli odlikovanja za Radovana Karadžića i druge osuđene za genocid i ratne zločine.

Ova rezolucija se treba proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH, Narodnoj skupštini RS, Brčko Distrikta te kantonalnim skupštinama.

17:50

Usvajanjem usaglašenih pet zaključaka okončana je današnja tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Usvojeni su jednoglasno, sa 68 glasova za. Zanimljivo je da kod samog glasanja u sali nisu bili zastupnici Kluba HDZ-HNS, koji su u salu ušli tik po okončanju glasanja. 

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK, u ime Vlade USK, gradonačelnika Bihaća, građana USK, zahvalila je na razumijevanju i ovakvom vidu podrške. 

- Ova poruka je veliko ohrabrenje za naše građane koji znaju da nisu sami. Ovo je prva i konkretna poruka USK koliko traje migrantska kriza, a to je 15 mjeseci. Ovo je poruka i ostalim kantonima da neće ostati sami ako se nađu u ovakvoj i sličnim situacijama. Poruka je i državnom nivou - dodala je Ćemalović. 

Inače, po okončanju tematske sjednice, započela je vanredna sjednica na čijem je dnevnom redu Prijedlog rezolucije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

17:31

Nakon pauze i sastanka šefova klubova, poslanicima su na klupe podijeljeni novi zaključci, njih pet, o kojima bi se trebao izjašnjavati Predstavnički dom. 

1. Kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu BiH, Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da hitno izradi Strategiju upravljanja migrantskom krizom u BiH. 

2. Predstavnički dom u cilju osiguravanja socijalne kohezije i jednakopravnosti građana USK prema drugim kantonima u FBiH, te prava i digniteta migranata i izbjeglica najstrožije osuđuje sve oblike govora mržnje. 

3. Predstavnički dom traži od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH da se u saradnji sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH dodatno angažiraju u zaštiti državne granice. 

4. Predstavnički dom zahtijeva od Vlade FBiH da iz tekućeg granta dodijeli 4 miliona KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u USK. 

5. Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenje broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH. 

15:57

Zatraženo je sat pauze kako bi šefovi klubova poslanika pokušali usaglasiti zaključke. 

Nihad Čolpa, zastupnik Kluba DF-GS, najavio je da neće podržati zaključke ukoliko predlagači ne povuku drugi po redu. Sporan mu je zaključak kojim Predstavnički dom traži od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova RS da u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije, te zabranu transporta migranata preko područja RS do USK. 

- Prema tom zaključku, MUP RS treba da spriječi priliv migranata i čuva granicu. Ali šta ako se desi da Granična policija BiH, zbog određenih dešavanja, bude prinuđena da se pomjeri sa granice, a da na tom dijelu granicu čuva rezervni sastav MUP-a RS čije je formiranje u proceduri – izjavio je Čolpa. 

Iz Naše stranke su iznijeli stav da im je neprihvatljiv zaključak kojim se zabranjuje prijevoz migranata, smatrajući to anticivilizacijskim činom. 

Komentirajući predložene zaključke, Ismet Osmanović, zastupnik SDA, upozorio je da su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH ti koji su dužni osigurati granice. 

- Zahtijevamo da se osiguraju granice. Hoće da budu funkcioneri, da koriste benefite iz državnih funkcija, a ne bi uradili onaj dio funkcija koji se tiču stabilnosti. Zahtijevamo samo da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu – dodao je Osmanović. 

Istakao je da USK treba podhitno pomoći, te podržava prijedloge zaključaka da im se pomogne finansijski. 

- Tu treba da djelujemo kao Federacija prema USK, a sutra već i prema Tuzli. Tuzla je već zahvaćena. A protiv smo toga da pravimo štab – kazao je Osmanović. 

13:20

Žestoke reakcije u Parlamentu FBiH tokom sjednice o migrantskoj krizi u USK izazvala je diskusija Mladena Boškovića, šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a, koji je kazao da će se usprotiviti ukoliko se imigracioni centar planira napraviti na području "koje obitavaju Hrvati katolici". 

- Bihać se želi riješiti imigracionih centara, ako sam dobro razumio. Želi napraviti centar izvan Bihaća. Koje je to područje i ko tu živi? Dobili smo dopis od ljudi iz toga područja, koje uglavnom naseljavaju Hrvati, oni koji su još ostali u USK. Oni ne mogu utjecati na gradsku ni kantonalnu vlast da se čuje njihov glas, Ovo je njihov glas, preko glasa zastupnika HDZ-a - HNS-a, da se vodi računa da migracioni centar ne dođe na prostor gdje žive Hrvati katolici. Mi to nećemo prihvatiti, snažno ćemo se suprotstaviti, kako to dopuštaju Ustav i zakoni. Ukoliko je to točno. Odmah ćemo imati još jedan problem više - rekao je Bošković.

Ukazao je i da nije ustavna nadležnost Federacije da ovo pitanje rješava i da treba vlast na svim nivoima.

- Demokratski je da se razgovara, a razgovaramo o poslu koji bi neko drugi trebao da radi. Podržavamo raspravu, ali rješenje krize vidimo na drugačiji način. Ovdje su sve oštrice danas trebale ići ne prema USK ili ostalim županijama ili FBiH nego prema vlasti na razini BiH - rekao je Bošković.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a, istakao je da su "gore ugroženi ljudi, nisu Srbi, ni Hrvati ni Bošnjaci, nego ljudi".

Zastupnik Husein Rošić rekao je da je Bihać poznat kao grad međunacionalne saradnje i suživota, dok je Hamdija Abdić dodao da Bošković očito ne poznaje teren i da na tom dijelu gdje će biti migrantski centar ima više Bošnjaka nego Hrvata.


12:33

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji dolaze iz USK, bez obzira na stranačku pripadnost, predložili su na današnjoj sjednici deset zaključaka o migrantskoj krizi u ovom kantonu.

Deset zaključaka na tematskoj sjednici u ime poslanika s područja USK pročitala je Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a. 

1. Predstavnički dom, u cilju osiguravanja socijalne kohezije i sprečavanja negativne percepcije građana USK prema drugim kantonima u FBiH te migrantima i izbjeglicama, otvoreno osuđuje govor mržnje, kontroverzne članke u medijima i na društvenim mrežama. Tražimo da se odmah prestane s govorom mržnje prema migrantima i prikazivanja USK u negativnom kontekstu.

2. Predstavnički dom traži od Vlade RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS da u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije te zabranu transporta migranata preko područja RS do USK.

3. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH da uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Evropskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica čiji je Hrvatska potpisnik. Prema podacima nevladinog sektora, u BiH su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na teritoriji BiH, što je predmetnom konvencijom zabranjeno. Također, tražimo od Vijeća ministara BiH da upozori nadležne institucije u Hrvatskoj na nehumano postupanje policijskih agencija Hrvatske prema migrantima.

4. Predstavnički dom od Vlade FBiH zahtijeva da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja u USK.

5. Predstavnički dom traži od Vlade FBiH da iz sredstava budžetske rezerve ili drugih raspoloživih sredstava osigura milion KM za potrebe opremanja MUP-a USK i iznađe mogućnost za rješavanje nastalih obaveza MUP-a USK prema Policijskoj akademiji Vraca.

6. Predstavnički dom će formirati operativno radno tijelo u čiji sastav će biti imenovani zastupnici oba doma Parlamenta FBiH te predstavnici Vlade FBiH koji će koordinirati aktivnosti koje su u vezi s migrantskom krizom u FBiH.

7. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenja broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH.

8. Kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu BiH, PD PFBiH traži od Vijeća ministara BIH da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom rutom u BiH.

9. Predstavnički dom zahtijeva od Vlade FBiH da po skraćenoj proceduri u što kraćem roku uputi izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji će biti primjenjiv samo u periodu trajanja migrantske krize, prema prijedlogu zastupnika Hamdije Abdića.

10. Zadužuje se Vlada FBiH da donese odluku o zabrani vršenja javnog prijevoza migranata na području cijele FBiH.

12:10

Poslanicima Parlamenta FBiH obratila se i "druga strana".

Državne institucije čine što mogu, nedostaju im kapaciteti za rješavanje problema migranata.

Nakon predstavnika iz USK, poslanicima su se obratili i iz Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH koji su ukazali da čine sve što mogu s onim što imaju na raspolaganju.

Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, uz napomenu da imaju pet zaposlenih u uredu u Bihaću, naglasio je da svaki dan prihvataju migrante, udaljavaju ih i imaju readmisiju, ali i da se suočavaju s nedostatkom kapaciteta.

Kazao je da nije nimalo jednostavno udaljiti migrante iz BiH.

- I naši službenici su svaki dan pod pritiskom, izloženi napadima. Radimo na idejnom rješenju proširenja kapaciteta koje ćemo ponuditi donatorima – dodao je Buzar.

Iz Granične policije su napomenuli da im nedostaje 358 policijskih službenika.

U sali trenutno nema federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, čije se obraćanje očekivalo.

11:17

Predstavnički dom Parlamenta FBiH počeo je tematsku sjednicu posvećenu humanitarno-sigurnosnoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, a u vezi s migrantskom krizom.

Sjednicu su inicirali poslanici Albin Muslić (SDP) i Hamdija Abdić (SDA).

Prisustvuju joj, između ostalih, komesar MUP-a USK Mujo Koričić, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, premijer USK Mustafa Ružnić, predstavnici Granične policije BiH, međunarodne zajednice.

Abdić je ukazao na potrebu izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda da bi ovaj kanton dobio više sredstava.

- Bihać i Velika Kladuša su pogođeni migrantskom krizom, razni prihodi i investicije su smanjeni – dodao je Abdić.

Muslić je istakao da su posljedice migrantske krize velike.

- Zamolio bih sve da razumijemo razmjere problema, da saslušamo predstavnike USK i da sa sjednice izađemo jači i da problem migrantske krize ne bude problem samo jednog kantona, već da ga razumijemo kao problem cijele FBiH i BiH – dodao je Muslić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.