PROJEKTI

Za "Čistu rijeku Miljacku" podrška i nove Vlade KS

Zainteresiranost i podršku dali i načelnici pojedinih općina

Za čistu rijeku Miljacku

Nataša Čeremidžić

13.5.2019

Projekt “Čista rijeka Miljacka”, koji je dio projekta šireg spektra "Čiste vode cijele sarajevske kotline", kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, dobio je podršku i nove Vlade KS.

- Mi smo prije 15 dana imali sastanak s premijerom Edinom Fortom i ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem. Dobili smo njihovu saglasnost kao nove vlade na taj projekt i njihovo uključenje u taj projekt - kazao je Čibukčić.

S obzirom na to da je riječ o zajedničkom projektu između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost RS, Čibukčić kao eventualnu smetnju navodi izgradnju brane na Miljacki, na dijelu koji prolazi kroz RS.

- Ono što u ovom trenutku može biti smetnja daljnjem planiranju i realizaciji projekta je odluka vlasti u RS da grade branu na Miljacki. Sada čekamo da s kolegama iz RS raščistimo stvari kada je to u pitanju, da vidimo koji su to planovi - rekao je Čibukčić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša je istaknuo i zainteresiranost pojedinih načelnika sarajevskih općina za realizaciju projekta.

Ciljevi ovog projekta su poboljšanje i očuvanje kvaliteta vode u vodotocima te zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka. Ima cilj, između ostalog, promociju turističkih lokaliteta i razvoj ekološke svijesti. Projekt će biti realiziran kroz 32 općine u BiH, na način da će biti regulirana i nelegalna eksploatacije šljunka iz vodotoka, uspostava stalnog monitoringa po područjima te definiranje sistema upravljanja kvalitetom voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.