POSJETE

Dodik se sastao sa Štraheom: Austrija podržava vojnu neutralnost BiH

Ekonomska saradnja s Austrijom je veoma široka, a razgovarano je da na nivou ministarstava bude uspostavljena dodatna saradnja da bi bili realizirani projekti u oblasti infrastrukture i energetike

Dodik i Štrahe

Srna

13.5.2019

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beču da austrijske vlasti imaju puno razumijevanje za stav da BiH treba ostati vojno neutralna. 

- Austrija je članica Evropske unije, ali nije članica NATO-a i meni je bilo značajno objasniti razloge zbog kojih BiH treba ostati vojno neutralna. Svako svrstavanje može samo da nam šteti - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Strache).

Dodik je istakao da će Austrija podržati put BiH ka EU i da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja s Austrijom je veoma široka, a razgovarano je da na nivou ministarstava bude uspostavljena dodatna saradnja da bi bili realizirani projekti u oblasti infrastrukture i energetike.

Dodik je rekao da je obavijestio Štrahea da se u BiH vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije Islamska država i da je to realan problem kojim se treba pozabaviti, te da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata za čije prihvatanje BiH nema logistiku.

Štrahe je rekao da je na sastanku razmatrano pitanje vojne neutralnosti koju austrijske vlasti podržavaju.

- Razmatrali smo i pitanje vojne neutralnosti koju potpuno podržavamo. Mi, Austrijanci, imamo potpuno razumijevanje za to i to je veoma značajno za sprečavanje konflikata u budućnosti - rekao je Štrahe.

On je istakao da ga s Dodikom povezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali je važno da su razmijenili mišljenja u vezi s privrednom saradnjom i drugim važnim pitanjima kao što su migracije.

- Razmatrali smo saradnju na području infrastrukture, ali i druga pitanja kao što su sigurnosna situacija i moguća saradnja, naročito u pogledu sigurnosti vanjskih granica - rekao je Štrahe.

On je naglasio da Austrija podržava put BiH ka EU, kao i priključenje cijelog prostora jugoistočne Evrope.

Dodik je pozvao Štrahea da posjeti Sarajevo i Banju Luku, što je on prihvatio, ali termin posjete još nije preciziran. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.