POLITIČARKE

Politički uzori ženama Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Požrtvovan rad bez radnog vremena

Ljiljana SKOKIĆ

15.5.2019

Od 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, tek četvrtina su žene. 

Svjesne su, kažu, da u patrijahalnom društvu u kakvom žive moraju više raditi i dokazivati se, ali tvrde da u političkim vodama dobro plivaju.

- Ovo mi je drugi mandat. Četverogodišnje iskustvo je iza mene i sa sigurnošću mogu reći da mi je ovaj put puno lakše raditi nego u prošlom mandatu. Odgovornost prema građanima osjećam od prvog dana, to je ono zbog čega me narod i birao - poručila je zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić.

Za zastupnicu DF-a Almu Kratinu najvažnije je da bude "odgovoran čovjek u politici".

- Ako požrtvovano radite svoj posao, naravno da očekujete da vas uvažavaju, i tu ne bih pravila neku razliku između žena i muškaraca. Međutim, mi živimo u jednom patrijahalnom sistemu gdje se mi kao žene moramo dodatno boriti protiv različitih predrasuda. Naravno, od nas se očekuje više i teret je zasigurno veći na ženama, posebno ako se odluče raditi takav posao kao što je politika, gdje nemate ni radnog vremena. Za ženu koja je porodična u ovakom društvu je zasigurno veći teret - smatra Kratina.

Njena koleginica iz Parlamenta Kenela Zuko iz SDA kaže da se privatne i poslovne obaveze mogu uskladiti uz podršku porodice.

 - Definitivno je sve stvar organizacije svake žene, ali i koliko ima podršku porodice. Definitivno da se sve može postaviti na svoje mjesto ako se nađu volja i motivacija. Ja se nikad nisam osjećala drugačijom, svako od nas je legitimno izabran.

Prema njihovim riječima, u svijetu politike imale su i na koga da se ugledaju, politički lideri pojedinih stranaka su im uzori.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.