VRIJEDAN PROJEKAT Potpisan sporazum

Podrška Kantona Sarajevo uređenju kompleksa Aladža džamije

Radi se o novčanim sredstvima

Piše: Fena

Aladža džamija: Ima veliki kulturno-historijski značaj

Foto: Fena


U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) danas je potpisan sporazum o rekonstrukciji, adaptaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata s Islamskom zajednicom u BiH (IZBiH), Muftijstvom goraždanskim. 

Sporazum su potpisali resorni ministar Damir Filipović i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Radi se o novčanim sredstvima koje je izdvojilo to ministarstvo za uređenje dijela zemljišta na lokalitetu Aladža džamije u Foči na kojem se nalazi imamska kuća.

- S obzirom na kulturno-historijski značaj Aladže, kao i njen značaj za povratničke porodice, odlučili smo da damo doprinos i podržimo realizaciju tog vrijednog projekta - istakao je Filipović.

Uz riječi zahvale Filipoviću, predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću i Kantonu Sarajevo, muftija goraždanski izjavio je da jedan od važnih dijelova u uređenju kompleksa Aladže jeste upravo uređenje tog dijela zemljišta.

- Koristim priliku da pozovem sve ljude koji nisu imali priliku da dođu i vide šta smo to uradili u kompleksu Aladže - poručio je muftija Pitić, saopćeno je iz Pres-službe KS.

NA VRH

Komentari