NEVRIJEME

Poplave širom BiH: Najkritičnije u Unsko-sanskom kantonu, u Višegradu, Bijeljini i Goraždu bez većih problema

Poduzete mjere opreza

Piše: I. KRIJEŠTORAC

13.5.2019

Na području USK, zbog obilnih padavina, zabilježen je porast vodostaja Une, Sane, Klokota, Horljavice i Mutnice. Najviše je porastao vodostaj Klokota, Una i Sana još nisu prešle kritični prag.

U Sanskom Mostu danas je na sjednici Štaba civilne zaštite proglašeno stanje prirodne nesreće zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti gore od onih koje su našu zemlju pogodile 2014. godine.  

Ni u Cazinu stanje nije puno bolje s obzirom na to da su vodostaji rijeka Mutnice i Korane u konstantnom porastu.

Dvorište i parking prostor ispred JU Gimnazija Cazin na Maloj Lisi, usljed obilnih padavina, poplavljeni su još od sinoć.

Portparol FUCZ-a Majda Kovač je za Avaz.ba kazala da je najkritičnije u USK, odnosno u Sanskom Mostu.

- U Sanski Most je poslato 100 pripadnika FUCZ-a. Također, uputili smo 30.000 vreća koje će se puniti pijeskom. Istovremeno, održani su sastanci s općinskom strukturom - kazala nam je Kovač.

Dodala je da su poslana dva tima za odbranu u Usoru, koji su tamo da pomognu ukoliko bude potrebno.

- Na raspolaganju su i pumpe visokog pritiska za ispumpavanje vode - dodaje Kovač.

Obilne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su nagli porast Une i Krušnice i izlijevanje vode u pojedinim dijelovima općine, kao i nekoliko klizišta.

- Rijeka Krušnica poplavila je obradive površine i polja, a također prijeti stambenim i pratećim objektima poput garaža, štala i hambara. Ista je situacija i s ostalim vodotocima druge kategorije poput Bukovske, Baštre. Možda najveći problem trenutno predstavljaju klizišta. Od četiri, koliko ih je evidentirano, najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Općinski štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi je na vanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće.

Sve raspoložive snage su u pripravnosti, sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog preduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasnih društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama, a to su Uzune, Mašići, Svetinja, Baštra, Voloder i Redžića ulica.

Teška situacija zbog padavina je i u Zavidovićima.

- U ulici Ćumurana i Majdan je usljed oborinskih voda i začepljenja odvoda ugroženo više stambenih objekata, kao i putna komunikacija kroz naselje. U ulici Zlatnih ljiljana, usljed začepljenja odvoda, došlo je do plavljena dvorišta i podruma stambenih objekata. Putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je također zbog plavljenja dva podvožnjaka u prekidu.

Na području Bosanske Kostajnice proglašeno je stanje pripravnosti jer vodostaj rijeke Une u prosjeku raste 10 centimetara svakih sat.

U selu Grdanovac pod vodom je poljoprivredno zemljište, a rijeka Strigova je u Mrakodolu poplavila pet kuća.

Rijeka Jošavka kod Čelinca izlila se iz svog korita i poplavila nekoliko domaćinstava i pomoćnih objekata. Mještani su u strahu od rasta vodostaja, a kiša i dalje ne prestaje padati. Nadležni su na terenu i prate trenutnu situaciju.

Iz Općine Čelinac ističu da najveći problem predstavljaju bujične vode, koje su i dovele do prekida regionalnog puta Čelinac - Prnjavor.

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava. Oko 200 objekata sinoć je poplavljeno.

Desetine objekata poplavljeno u Maglaju 

Zbog rasta vodostaja rijeka Liješnica, Cicmanka i Mladoševica na području općine Maglaj u poslijepodnevnim satima poplavljeno je desetine objekata. 

Najteža situacija je u u Novom Šeheru, Domislici, Čobama i Kopicama, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. 

Rijeka Liješnica se izlila se iz korita, te poplavila desetine kuća u istoimenom mjestu, gdje su mještani postavljali vreće s pijeskom kako bi spriječili prodiranje vode. Situacija je kritična i u mjestu Kopice kod Maglaja, gdje je voda uništila pomoćne objekte, te nanijela štetu na poljoprivrednim dobrima.

Višegrad, Bijeljina i Goražde

U Višegradu su vodostaji rijeka Drine i Rzava u normalnim granicama. Civilna zaštita kontrolira tačke na kojima se Rzav ranije izlijevao.

U Goraždu za sada nema opasnosti od poplava s obzirom na intenzitet padavina u ovom dijelu BiH – potvrđeno je iz CZ. Iako ne postoji razlog za zabrinutost, istaknuto je kako su poduzete mjere opreza.

U Bijeljini je održana vanredna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Japra ugrozila nekoliko domaćinstava

U mjesnoj zajednici Hašani rijeka Japra ugrozila je nekoliko domaćinstava od kojih je jedno iseljeno, a voda je presjekla putnu komunikaciju prema naselju Kozin, potvrdio je stručni saradnik za Civilnu zaštitu općine Krupa na Uni Rade Milešević.

U mjesnoj zajednici Mali Dubovik voda se izlila na lokalni put i moguće je da će biti prekinut saobraćaj.

Rječice Vojskova i Dabravina izlile su se na regionalnom putu i Donjim Petrovićima gdje se saobraćaj odvija otežano i ukoliko nivo vode bude rastao saobraćaj će biti prekinut i na ovoj komunikaciji. U ovoj mjesnoj zajednici poplavljeno je nekoliko domaćinstava i dosta poljoprivrednog zemljišta u zaseoku Baline Bare.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.