NEPOGODE

Stanje na području Bosanskog Šamca redovno, visoki talas rijeke Bosne ne ugrožava imovinu

SRNA

14.5.2019

Stanje na području općine Bosanski Šamac je redovno, rijeka Bosne je u koritu, dok je rijeka Sava manjom površinom van korita, ali nije napravila štetu, rekao je za Srnu Boro Bogdanović iz Civilne zaštite.

Bogdanović je istaknuo da je kanalska mreža na području općine u funkciji i da nema opasnosti za stanovništvo i imovinu.

- Visoki vodeni talas rijeke Bosne koji je jutros ugrožavao područje opštine Doboj, trenutno prolazi kroz područje naše opštine. Očekujemo da će se u narednih nekoliko sati uliti u rijeku Savu i da neće ugroziti imovinu građana - naveo je Bogdanović.

On je naglasio da kabinet načelnika i pripadnici Civilne zaštite u potpunosti realiziraju Plan zaštite i spašavanja od poplava.

Bogdanović je dodao da je služba Civilne zaštite u stalnom kontaktu sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica uz rijeke Bosnu i Savu.

On je rekao da je proglašenjem redovne odbrane od poplava uvedeno i stalno dežurstvo radnika službe Civilne zaštite, predsjednika savjeta u osam mjesnih zajednica i povjerenika u tim mjesnim zajednicama.

"Stavljen je u funkciju Operativno komunikativni centar i stalno se obilaze kritična mjesta uz rijeke Savu i Bosnu. Štab za vanredne situacije je u pripravnosti, kao i drugi subjekti zaštite i spašavanja koji učestvuju u Redovnoj odbrani od poplava. Tu prije svega mislimo na preduzeće "Ušće" Bosne koje je osigurala dovoljne količine vreća i nasipnog materijala", naglasio je Bogdanović.

On je dodao da sve mjere ostaju na snazi do daljeg jer se očekuje porast vodostaja rijeke Save u narednom periodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.