NEPOGODE

U Bosanskoj Kostajnici poplavljeno desetak kuća, vanredne mjere i dalje na snazi

Građani upozoreni da prokuhavaju vodu zbog zamućenosti

Srna

Srna

15.5.2019

U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, rekao je jutros Srni portparol općine Aleksandar Pašić.

Poplavljena su domaćinstva u ulici Ranka Šipke, a aktivirane su četiri pumpe koje ispumpavaju vodu iz najugroženijih objekata.

- U ove kuće, koje se nalaze u donjem dijelu ulice, voda je ušla još sinoć, međutim, u toku noći rijeka Una se razlila u dvorišta i u gornjem dijelu ove ulice. Stambeni objekti su tokom noći branjeni, a i sada se brane pumpama i zečijim nasipima - rekao je Pašić.

Dodaje da je Una u Kostajnici jutros u 7 sati dosegla kotu od 462 centimetra, što je za 10 više nego sinoć u 22 sata.

- Una i dalje raste, ali znatno slabijim intenzitetom i, s obzirom na situaciju uzvodno od Bosanske Kostajnice, više ne očekujemo značajniji porast vodostaja - naveo je Pašić i dodao da su, zbog izlijevanja ove rijeke, još pod vodom poljoprivredne parcele i vikendice u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja, kao i gradska plaža Piralo s pratećim objektima.

Prema njegovim riječima, potoci Tavija i Bubnjarica nisu se izlili iz korita, dok se rječica Strigova u gornjem toku povukla, a još je van korita u donjem dijelu koji se nalazi na ušću u Unu.

Pašić je rekao da na području ove lokalne zajednice nema prijavljenih klizišta i podsjetio da danas neće biti nastave u Osnovnoj školi "Petar Mećava" i Srednjoškolskom centru "Kostajnica" te da neće raditi ni vrtić "Kestenko".

Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a iz preduzeća "Komunalno" upozoravaju da se voda za piće, zbog zamućenosti, prokuha prije konzumiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.