NEPOGODE

Fahrudin Solak za Avaz.ba: Najgore je prošlo, voda se povlači

Ekipe FUCZ-a konstantno s pumpama ispumpavaju vode iz dvorišta kuća, podruma...

Piše: A. ČENGIĆ

15.5.2019

Poplavljene površine na lokacijama: Karuše, Matuzići, Makljenovac, Doboj Jug i okolini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Neprospavana noć zbog opasnosti od poplava ostala je iza mnogih građana. Iako se situacija smiruje uprkos neumoljivoj kiši, strah od najgoreg nije splasnuo.

Građani konačno mogu odahnuti, jer, prema riječima direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, rijeke se povlače u korita.

- Možemo reći da je najgore prošlo, kiša nije padala čitavu noć. Druga noć kako smo na terenu i konstantno smo s pumpama ispumpavali vode iz dvorišta kuća, podruma, na mnogo lokacija smo radili. Nismo stali – rekao je Solak.

Ekipe su trenutno u Sanskom Mostu i uz rijeku Usoru u Matuzićima i Doboj-Jugu.

Solak: Kritičnih tačaka više nema

Voda se značajno povlači. Vodostaj Sane trenutno iznosi 399, nakon što je jučer dostigao maksimum od 450 centimetra.

- Za nekih 50 centimetara je opala u posljednjih 12 sati i to je značajan pad. Kritičnih tačaka više nema - potvrdio je Solak.

Padavine su stale, a voda se sada cijedi iz njenih pritoka i ide prema Savi. Tu će, kako je rekao Solak, doći do značajnog povećanja vodotoka, ali bez opasnosti od poplava duž Save od Slavonskog Broda prema Brčkom.

Problem bujičnih i podzemnih voda

- Stalno smo u vezi s kolegama iz Agencije za vodno područje rijeke Save i oni su poslali ljude na teren koji prate situaciju. Danas ćemo nastaviti s ispumpavanjem voda iz kuća, podruma, čistit ćemo kanale koji su se začepili. Postavili smo velike pumpe i radimo punom parom. Najgore je prošlo – rekao je Solak.

Padavine su stale i situacija je pod kontrolom, a ostaje problem bujičnih i podzemnih voda u pojedinim naseljima u gradu i okolnim naseljima. U gradu je to Banjalučka ulica, naselja Karići i Poljka, dio Šehovaca te prigradsko naselje Trnova na desnoj obali, a na lijevoj Alagića sokak u gradu te prigradska mjesta Stari Majdan, Fajtovci i Skucani Vakuf.  

Slična situacija je i na području općine Bosanska Krupa, gdje je nivo Une još jučer opao za 30 centimetara, a voda se povukla iz najugroženijeg naselja Svetinja, gdje je poplavljeno bilo oko 40 kuća.

Vodostaj područja na slivu Une u 8 sati: 

Bosanska Krupa – 218 centimetara

Bihać – 75 centimetara

Kulen-Vakuf – 145 centimetara

Klikot – 379 centimetara

Sanski Most – 399 centimetara

Vodostaj područja na slivu Bosne u 8 sati:

Maglaj – 379 centimetara

Žepče – 261 centimetar

Visoko - 145 centimetra

Usora – 176 centimetara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.