PREDAVANJE

Izet ef. Čamdžić: Ramazan svojom posebnošću treba otvoriti naša srca i umove da bismo kur'ansku poruku razumjeli

Svaki korak do džamije je dobro djelo

Izet ef. Čamdžić

Piše: N. Če. / Avaz.ba

15.5.2019

Poslanik je kazao da je Allah, dž.š., rekao: "Svako djelo čovjekovo pripada čovjeku, osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem." Posebna je nagrada jer je i djelo posebno, ono je svjedok čovjekove istinske vjere jer je skriveni ibadet i samo je Stvoritelju poznato da li rob Njegov ustrajava u odricanju od tjelesnog užitka od zore do zalaska sunca s namjerom da bogobojaznost ojača, kazao je Izet ef. Čamdžić, imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

- Kako god posteći od zore do akšama ustrajavamo u odricanju od užitka svake vrste, a u tom odricanju duhovno snažimo, tako kao vjernici trebamo u svakome danu u dobru ustrajavati i od grijeha se udaljavati jer je upravo to prava potvrda naše bogobojaznosti. Poslanik nam to potvrđuje kada kaže: "Kloni se harama, bit ćeš najpobožniji čovjek." A šta nas bolje od posta tom odricanju od grijeha uči - kazao je ef. Čamdžić.

Ramazan je mjesec Kur'ana, ali ne smije naše druženje s Kur'anom u ramazanu biti ograničeno samo na njegovo učenje i slušanje. Ramazan svojom posebnošću, svojim bereketom treba otvoriti naša srca i umove naše da bismo kur'ansku poruku razumjeli, prihvatili i po njoj naše živote ravnali, sigurni da nam to svima donosi sreću i uspjeh, poručuje ef. Čamdžić.

- Vjerničke duše s nestrpljenjem iščekuju ramazan jer on donosi blagodati i dobra neizmjerna. On je mjesec zajedništva, jačanja džemata. Prva njegova trećina je rahmet, a taj rahmet - milost Božija je, kako Poslanik kaže, svakog trena nad i sa džematom, nad našim zajedništvom. 

Ovi ramazanski džemati, namaski, teravijski su najbrojniji, trebaju biti škola našeg zajedništva u svim sferama našega življenja. Naša okupljanja u džamijama jesu dobro i za to dobro slijedi nagrada, svaki korak do džamije je dobro djelo i na svaki se briše jedan grijeh, ali taj džamijski džemat nije sam sebi cilj. Mi u džamiju, da džemat pravimo, dolazimo da bismo se zbližili, zavoljeli i učvrstili naše safove da bismo bili snažni u svim životnim situacijama - zaključio je ef. Čamdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.