SARAJEVO

Potpisan protokol o granici između BiH, Srbije i Crne Gore

Svaki ovakav iskorak koji je napravljen bilateralnim i multilateralnim odgovorima ide u prilog boljoj saradnji država u regionu

K. KEŠMER

15.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije bit će potpisan danas u Sarajevu, a potpisali su ga Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Dragan Pejanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Ministar Osmanović kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas potpisan ovaj protokol za koji je rekao da je veliki korak u rješavanju graničnih sporova među državama regiona, ali i markaciji državne granice BiH.

- Ovo je iskorak o uređenosti granice BiH. Svaki ovakav iskorak koji je napravljen bilateralnim i multilateralnim odgovorima ide u prilog boljoj saradnji država u regionu. Potpisivanje ovog protokola je iskorak na putu ka EU sve tri države jer je Evropska komisija u novoj strategiji za zapadni Balkan jasno naglasila da je rješavanje graničnih sporova jedan od uvjeta - kazao je Osmanović.

On je dodao da je uvjeren da će današnje potpisivanje protokola ubrzati i ostale radnje koje imaju za cilj potpisivanje sporazuma o granici sa Srbijom. 

Pejanović je rekao da je današnji čin potvrda kvalitetnih odnosa tri države i da je to dobra poruka da ove tri države mogu same rješavati ova pitanja.

On je, također, naglasio da je rješavanje graničnih sporova važno jer sve tri zemlje žele u Evropsku uniju.

Odalović je istakao da Srbija posvećena rješavanju markacije granica i da je to obaveza svih onih koji predstavljaju svoje države jer će rješavanje pitanja problema granica olakšati život građanima.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici između BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd - Bar i Općina Priboj.

- Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rješavanja spornih pitanja - kazao je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.