POSLANIČKA PITANJA

Damir Arnaut pisao OHR-u: Zašto ne koristite Bonske ovlasti

Komisija na državnom nivou već duže vrijeme ne funkcionira, na nivou FBiH nikada nije ni formirana, a na nivou RS je nadasve neaktivna

Arnaut: Mnogo nejasnoća

N1

15.5.2019

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu, postavio je nekoliko pitanja Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR). Član 166. Poslovnika dozvoljava državnim parlamentarcima da visokom predstavniku postavljaju poslanička pitanja.

- Postojeći zakoni o sukobu interesa propisuju sankcije, ali se ti zakoni ne primjenjuju jer komisija na državnom nivou već duže vrijeme ne funkcionira, na nivou Federacije BiH nikada nije ni formirana, a na nivou RS je nadasve neaktivna. Istovremeno, OHR je prošle sedmice od nekoliko članica Vijeća sigurnosti UN-a dobio podršku da koristi Bonske ovlasti - navodi Arnaut.

Osim sankcioniranja ratnohuškačih poteza, korištenje Bonskih ovlasti za sankcioniranje zvaničnika koji su u sukobu interesa, uključujući one koji ismijavaju neprimjenjivost postojećih zakona, značajno bi unaprijedilo borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.