SAOPĆENJE

SIPA uhapsila dvojicu državljana Turske zbog krijumčarenja migranata

Oduzeti mobiteli, kartice i dokumentacija

Arhiv/ilustracija

Fena

15.5.2019

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Bosanske Gradiške uhapsili dvije osobe, državljane Republike Turske. Oni su uhapšeni zbog krijmučarenja ljudi, tj. postojanja sumnje da su organizirali grupu ili udruženje koje je krijumčarilo migrante.

Osumnjičeni su u vozilima unajmljenim od rentakar agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka. 

Pripadnici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnim postupku. 

U jednom od vozila otkriven je i gumeni čamac s veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

- Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.