REAKCIJA

Tegeltija za "Avaz": Izjava Ružice Jukić je njen lični, a ne stav VSTV-a BiH

M. AŠČIĆ

15.5.2019

Milan Tegeltija, predsjednik VSTVBiH, prokomentirao je za „Dnevni avaz“ izjavu Ružice Jukić, potpredsjednice ove pravosudne institucije, koja je danas u Sarajevu oštro kritizirala sastanak koji je održan u Ambasadi SAD u Sarajevu, a prisustvovali su mu pojedini tužioci i sudije.

Tegeltija nam je rekao da današnja izjava potpredsjednice VSTVBiH koja se odnosi na Ambasadu SAD u BiH predstavlja njen lični stav, a ne stav VSTV-a BiH.

- VSTVBiH nije razmatrao niti može razmatrati rad i postupanja političkih predstavništava stranih država u BiH niti o tom zauzimati stavove. Ambasada SAD u BiH je od završetka rata do danas, putem raznih projekata, bila partner VSTS-a BiH koji je dao značajan doprinos uspostavi nezavisnog pravosuđa u BIH te s kojim i danas imamo partnerski odnos u različitim oblastima unapređenja rada pravosuđa u BiH – kaže Tegeltija.

Naglasio je da je izjave u ime VSTV-a kao institucije, po Zakonu o VSTV-u, ovlašten davati samo njen predsjednik.

- Sve druge izjave i postupanje bilo kojeg drugog člana ili potpredsjednika Vijeća ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca trebaju smatrati ličnim mišljenjima i izjavama tih pojedinaca koje ne predstavljaju stavove ni VSTS-a ni pravosuđa u cjelini – kaže Tegeltija za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.