ISTRAŽIVANJA

Koliko RS plaća lobistima da se Dodik skine s crne liste

Sve je plaćeno iz džepova poreznih obveznika

Faksimil objave na Twitteru o lobističkim aktivnostima. Screenshot

A. Ču. / Avaz.ba

16.5.2019

Vlada Republike Srpske i lobistička firma "McGinnis Lochridge" iz Sjedinjenih Američkih Država potpisale su ugovor o saradnji koji je objavio američki istraživački novinar "Think Progressa" - Kejsi Majkl (Casey Michael).

Objavljen je i link internet-stranice za koju novinar tvrdi da održava i vodi ova lobistička firma iz Teksasa koja trenutno lobira za RS u SAD.

Prema ugovoru, lobistička firma se obavezuje da će davati pravne savjete i zastupati RS te raditi s njenim predstavnicima, savjetovati o njenim pravima i obavezama iz međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma, Evropske konvencije o ljudskim pravima, pravima i obavezama prema BiH nivou, kao i odnosu prema Uredu visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, OSCE-u.

Za sve navedeno Vlada RS plaćat će američkoj kompaniji 80.000 dolara mjesečno narednih šest mjeseci. Suština najnovijeg lobiranja, međutim, smatraju analitičari, i iznos koji se za to izdvaja za suštinski cilj ima skidanje Milorada Dodika s crne liste SAD.

Vlasti ovog bh. entiteta su gotovo od svog postojanja, a posebno od 2007., kada je na vlast došao SNSD, uvijek imale najmanje jednu lobističku kuću kojoj su izdvajale pozamašne sume novca da "rebrendira Republiku Srpsku kao stabilan entitet", da entitetsko rukovodstvo "portretira kao zaštitnike interesa građana" te da se suprotstavi "percepciji da je taj entitet podložan korupciji". 

Glas Amerike je 2017. objavio da je Vlada RS potrošila blizu 30 miliona dolara iz budžeta tog entiteta na niz aktivnosti, od lobiranja, stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih zvaničnika, do konkretnijih ciljeva kao što su kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Ureda visokog predstavnika.

Republika Srpska je iz budžeta najviše novca isplatila lobističkoj firmi "Picard Kentz & Rowe", koju je angažirala od 2013. do 2019. godine. Ukupno je samo toj firmi isplaćeno više od 12 miliona KM.

Prošle godine je SNSD postigao verbalni dogovor s lobističkom kompanijom "Twin Rocks Global" u vrijednosti od deset hiljada dolara mjesečno, dok je ove godine Vlada RS s "McGinnis Lochridge" potpisala osam puta skuplji ugovor. Od 2017. do današnjeg dana iznos uplaćen za lobiranje sigurno je veći od 30 miliona i sve je plaćeno iz džepova poreznih obveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.