SARAJEVO

Do kraja godine izgradnja puteva do tunela Kobilja glava i kružnog toka Šip

FENA

Fena

16.5.2019

Prilikom današnjeg obilaska gradilišta s predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da radovi započeti na prvih 1,24 km Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebali bi biti okončani do kraja godine.  

Radovi su u toku u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu s Prvom trasverzalom, dionice puta prema projektiranom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektiranom Tunelu Kobilja glava.

Kako je naveo voditelj građenja iz firme izvođača radova ''Hering'' d.d. Tomislav Jovanković, zbog lokaliteta i pristupnih puteva radovi su započeti sa sredine trase.

- Trenutno se rade nasipi i priprema platoa za izradu šipova za potputnjak, kao i iskopi prema rondou Bare i prema tunelu Kobilja glava - precizirao je Jovanković.

Šteta je kazao da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci. Radove finansira resorno ministarstvo sa 12.700.000 KM.

- Vrlo brzo ćemo krenuti s pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu - rekao je ministar Šteta.

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će biti rekonstruirana postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi radovi trebali početi uskoro.

Konaković je naveo da je Prva transverzala najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekt za Kanton Sarajevo i tema o kojoj se govori 15 godina.

- Vlada na čijem čelu sam bio je započela aktivnosti i osigurala sredstva, a aktuelna počela i dinamizirala radove na terenu. Sretan sam što vidim sve ovo i nadam se da ćemo vrlo brzo biti spremni za drugi dio projekta, probijanje Tunela prema Vogošći - istakao je Konaković napominjući da je i rukovodstvo Općine Vogošća bilo značajan inicijator pokretanja ovog projekta, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.