SASTANCI

Crnadak razgovarao sa Soinijem: Postići dogovor o delegaciji BiH za Vijeće Evrope

Predsjedavanje Finske Vijećem EU počinje 1. jula

Srna

Srna

16.5.2019

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Finske Timom Soinijem izrazio je nadu da će narednih dana biti postignut dogovor o delegaciji za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope i da će BiH biti omogućeno učešće na junskom zasjedanju. 

Crnadak je u današnjem razgovoru u Helsinkiju sa Soinijem izrazio žaljenje što Parlamentarna skupština BiH nije na vrijeme imenovala delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju je navedeno da je Crnadak od Soinija, čija zemlja predsjedava Vijećem Evrope, a uskoro preuzima predsjedavanje Vijećem EU, zatražio da još jednom bude razmotrena mogućnost učešća delegacije BiH, budući da se u junu bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava te da će na ovom zasjedanju biti obilježeno 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Na sastanku održanom prije zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope ponovljeno je da je približavanje EU prioritet vanjske politike BiH, što je opredjeljenje svih nadležnih u zemlji i da je evropska perspektiva BiH i cijelog regiona najbolji način za ostvarivanje trajne stabilnosti zapadnog Balkana.

Soini je rekao da će proširenje biti važna tema predsjedavanja Finske Vijećem EU koje počinje 1. jula te izrazio podršku Finske za dobivanje kandidatskog statusa za BiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.