REAKCIJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH o prijavi

Dodik poručio: BiH je zemlja u kojoj ako imate mišljenje dobijete krivičnu prijavu

Prvo ću Komšiću reći šta imam, pa onda novinarima

I.K./Avaz.ba
16.05.2019 18:00

Foto: Arhiv

Komentirajući prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića predsjedavajući naše zemlje Milorad Dodik izjavio je novinarima kako će prvo Komšiću reći šta ima, a onda novinarima. Kako je kazao, BiH je zemlja u kojoj ne smijete imati mišljenje jer ako imate onda vas neko tuži.  

- Trebalo bi možda da dodam još nešto da ojačam tu njegovu tužbu - istakao je Dodik.

Kako je istakao, velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka predthodnog saziva Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika.

- Srpska i hrvatska strana nisu zainteresirane za učešće u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja - kaže Dodik.

Istakao je i kako se međunarodna zajednica uplela u unutarnje probleme na navijački način, označavajući ponovo kao problematičnu Republiku Srpsku, iako je ona formirala vlast i sve njene institucije funkcionraju.

- Izmislili su priču o paravojsci u Republici Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi sa naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vrijeme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja rezervnog satava policije koji ima cilj pojačati sigurnost i smanjiti troškove. Nekorektno je takvo uplitanje međunarodnog faktora i svaljivanje krivice na RS – kazao je on. 

Podsjetimo, Komšić je krivičnu prijavu protiv Dodika podnio zbog najave da će na sljedećem obilježavanju 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske dio pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH biti obučen u uniforme Vojske Republike Srpske. 

Komentari

NA VRH