SAZNAJEMO Državno tužilaštvo traži produženje pritvora

Teroristi Ćufuroviću Sud zabranio kontakt s majkom

Dozvoljena mu samo komunikacija s bratom, otac Šefik i dalje ne želi čuti za njega

M. AŠČIĆ

Ćufurović: Nalazi se u KPZ u Zenici


Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je prije mjesec deportiran iz Sirije u BiH i nalazi se u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, po naredbi Suda BiH ne smije komunicirati s majkom Zekijom, otkriva „Avaz“.  

Ide žalba

Iako je Ćufurović preko advokata Senada Dupovca prošle sedmice podnio zahtjev da ga u pritvoru posjete majka Zekija i brat Ernad, utvrđeno je da će majka biti svjedok Tužilaštva BiH u ovom predmetu, čime joj je zabranjen svaki vidi komunikacije sa sinom. 

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer i advokat Dupovac. On kaže da je Ćufuroviću omogućena samo komunikacija s bratom Ernadom, ali ne i posjeta u pritvoru. Ćufurovića se odmah nakon odlaska u Siriju 2013. godine odrekao otac Šefik, koji ni nakon njegovog dolaska u BiH ne želi čuti za Ibru.

- Budući da je Sud BiH zabranio kontakt s majkom, jer će ona biti svjedok u ovom procesu, mi ćemo se žaliti na ovakvu odluku. Za sada je razgovarao samo s bratom - rekao nam je Dupovac.

On kaže da Ćufuroviću 20. maja istječe jednomjesečni pritvor i da je Tužilaštvo BiH već uputilo prijedlog da bude produžen za dva mjeseca.

Bez komunikacije

- Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bijega i ponavljanja krivičnog djela. Ibro još ne zna ništa šta mu je sa suprugom i djecom i nikakve informacije o njima nemamo – kaže Dupovac.

Ćufurović se na sirijskom ratištu oženio Aminom Kečo, s kojom je 1. aprila prošle godine dobio sina Jahju. Amina je s djetetom i dalje u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije, a Ćufurović sina nikad nije vidio, osim na slikama.

NA VRH

Podijeli članak na