OGROMNE ŠTETE Nakon nezapamćenog nevremena

Na području maglajske općine poplavljeno blizu 120 kuća

Iz Općinske službe civilne zaštite uputili su poziv svim stanovnicima općine da u zakonom propisanom roku prijave štete

NBr.
17.05.2019 10:02

Nakon nezapamćenog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo osam mjesnih zajednica maglajske općine (Novi Šeher, Čobe, Kopice, Domislica, Liješnica, Ulišnjak, Kosova i Donji Rakovac), proglašeno je stanje prirodne nesreće. 

Prema prvim procjenama, poplavljeno je blizu 120 stambenih objekata, kao i pomoćni i privredni objekti, uništeni poljoprivredni usjevi i plastenici. Zbog razornog djelovanja vode, ali i klizišta, stradali su infrastruktura, putevi i mostovi. Angažirana mehanizacija već je krenula u otklanjanje posljedica nevremena, a komisije su počele s obilaskom terena i popisom šteta. 

Iz Općinske službe civilne zaštite uputili su poziv svim stanovnicima općine da u zakonom propisanom roku prijave štete. 

- Na području Čoba situacija je zaista teška. Štete su ogromne. Meni su konkretno stradali poljoprivredni usjevi, potporni zid, a voda je odnijela i dobar dio obale. Vrećama s pijeskom spriječili smo ulazak vode u kuću, ne može se reći da smo bili nepripremljeni. Mi smo štete prijavili, ostalo je na vlastima - ispričao nam je Kasim Meškić. 

Na području Donjih Bradića rijeka Fojnica, nadošla od obilnih padavina, nosila je sve pred sobom. 

- U blizini moje kuće situacija je haotična. Bujica je toliko bila jaka da je donijela nanosa za barem 30 kamiona. Nanose klizišta iz 2014. godine voda je donijela blizu moje i komšijine kuće. Bojimo se sada i ''potkopavanja'' kuća i nekog većeg belaja - rekao je Nermin Topčić.  

Komentari

NA VRH