SASTANCI

Ambasada SAD podržala aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije KS

Četiri su osnovna elementa strateškog odgovora na izazove

L.Đ/Avaz.ba

17.5.2019

Predstavnice Ambasade SAD u BiH, političke savjetnice Kartnej Kline (Courtney) i Dragana Gluhović te INL program koordinatorica Lejla Begtašević-Rudalija posjetile su danas Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

U razgovoru sa šefom Ureda Erduanom Kafedžićem istakle su podršku koju Ambasada SAD daje radu ovog ureda, to jeste njegovim aktivnostima do sada poduzetim na polju prevencije i borbe protiv korupcije.

Šef Kafedžić je zahvalio Američkoj ambasadi na podršci te podsjetio na koncept sadašnjeg djelovanja i budućih planiranih preventivnih antikoruptivnih procesa koje ovaj ured i tim za borbu protiv korupcije uspješno implementiraju u cjelokupnom kantonalnom javnom sektoru.

Četiri su osnovna elementa strateškog odgovora na izazove koje predstavlja korupcija, i to: sprečavanje, odnosno prevencija i suzbijanje korupcije, razvijanje svijesti o njenoj štetnosti te saradnja s građanskim društvom i koordinacija aktivnosti.

Primjenjujući ih, Ured je postigao niz značajnih rezultata u svom dosadašnjem radu u prevenciji i sprečavanju korupcije.

Kao rezultate dosadašnjeg rada Ureda Kafedžić je istakao uspostavljanje značajnih baza podataka.

Svoje gošće šef Kafedžić je informirao kako ovaj ured i njegov tim imaju svu stručnu podršku Vlade KS i Ministarstva pravde i uprave, posebno kada je u pitanju implementacija antikorupcijskog softvera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.