ARHIV

Objavljeni ekskluzivni snimci Srpskog radija Mostar s početka agresije: Okupirani dio nazivali slobodnim teritorijem

Objavili i proglas Srpske općine Mostar iz maja 1992. godine

Screenshot

A. Ču.

17.5.2019

Dugogodišnji novinar i voditelj informativnih emisija Sanel Kajan objavio je ekskluzivne snimke Srpskog radija Mostar iz 1992. godine, koji svjedoče o početku rata na području ovog grada. 

- Nakon što su jedinice JNA i paravojne srpske snage okupirale istočnu obalu Neretve i nasilno preuzele predajnike na planini Velež te ih preusmjerile na RTV Beograd, oglasio se i Srpski radio Mostar. Objavljivali su i vijesti o navodnim pokoljima srpskog stanovništva na mostarskom području, a okupirani dio grada nazivali oslobođenim teritorijem - napisao je Kajan. 

Srpski radio Mostar objavio je i proglas Srpske općine Mostar iz maja 1992. godine u kojem se, između ostalog, navodi: "Područje nekadašnjeg grada Mostara, koje se prostiralo u dolini Neretve, na njenoj istočnoj strani, sada je teritorija Srpskog Mostara koji se nalazi u RS u sastavu srpskih zemalja: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Općina Srpski donijela je i naredbu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Sva imovina na teritoriju Srpskog Mostara od sada je vlasništvo općine. Srpski organi vlasti će odlučivati o njenoj namjeni."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.