BOSANCI U SVIJETU

Od izbjeglice do kandidature za Evropski parlament

Kandidatkinja stranke Denk , vodi uspješan biznis, bavi se humanitarnim radom, pravi dokumentarne filmove...

Ribić: I ranije imala pozive da se uključi u politiku

Piše: E. CRNKIĆ

18.5.2019

Naidu Ribić iz Jezera pored Jajca vihor rata odveo je u Holandiju. Iako je mislila da će to biti samo privremeni izbjeglički dani, i danas živi u Bredi, a u međuvremenu je izgradila karijeru u toj zemlji.

Osim što uspješno vodi privatni biznis, društveno je angažirana, bavi se kulturnim i humanitarnim radom... Uz sve to, kandidatkinja je stranke Denk za ulazak u Evropski parlament.

Samohrana majka

- I ranije sam imala pozive da se aktivno uključim u politički život, ali nisam mogla zbog obaveza i najvažnije uloge u životu. Bila sam samohrana majka i odgajala sam dva sina. Ponovo sam dobila poziv i ponudili su mi da budem na listi, što nisam mogla odbiti, jer je velika čast za mene. Sama činjenica što sam izabrana mnogo mi znači - govori nam Naida Ribić, koja želi biti primjer i ostalim ženama kako da se bore.

Jedno vrijeme bila je i potpredsjednica Sveza dijaspore BiH, a i danas obnaša funkciju predsjednice Biznis kluba bh. privrednika u Holandiji, iako on nije aktivan kao nekad.

Projekti dijaspore

- Od prvog dan bila sam prisutna na raznim projektima bh. dijaspore. Sve sam radila isključivo s velikom ljubavlju i nisam nikad gledala materijalnu stranu. Svjetski savez dijaspore može mnogo toga uraditi, ali nisu se bazirali na strateške planove, već su prilagodili samo ciljanim grupama - kaže Ribić.

Prije dvije godine osnovala je Radio bh. dijaspore, a gosti su joj bile poznate ličnosti iz svih sfera javnog i političkog života u našoj zemlji. Bavi se i dokumentarnim filmovima, pa su iza nje već dva - „Neki drugi svijet", koji govori o opstojnosti Bošnjaka i bosanskog jezika u Turskoj, te „Alisin izlazak u svijet“.

- Pripremam i film o Davidu Dragičeviću i već sam skupila dosta materijala - ističe Naida Ribić.

Jezero – bosanka Venecija

Naida često ističe svoje porijeklo. Ona kaže da joj rodno Jezero teče kroz vene, a ljubav prema rodnoj grudi odražava kroz FB grupu „Jezero - Mala bosanska Venecija“.

- Najveća je žalost što u Jezeru nema mladih ljudi, niti onih koji su stručni i spremni da ralizujemo neke projekte. Ali, zbog određenih političkih situacija to je nemoguće, jer se ne slažem s lokalnom politikom - kazala je Ribić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.