U FOKUSU Načelnik Štaba OSBiH

Generalpukovnik Senad Mašović za "Avaz": Svaka zasebna vojna organizacija značila bi podrivanje vojne moći BiH

Pripadnici Oružanih snaga koji bi obukli uniforme Vojske RS nedvosmisleno bi počinili krivično djelo i bili bi procesuirani u skladu za Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine

Miralem AŠČIĆ
19.05.2019 16:09

Mašović: Zakoni se moraju poštovati, izjave Dodika neprihvatljive

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da ne želi komentirati izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je pozvao na podjelu Oružanih snaga, ali je dodao da su bilo kakve izjave koje bi utjecale na pojedinca ili grupu u OS da urade nešto što nije u skladu sa zakonom neprihvatljive i nezakonite.

Bilo koja potčinjena jedinica ne može ništa raditi samovoljno

Mašović nam je pojasnio da, bez obzira na pozive Dodika da pripadnici Trećeg pješadijskog puka obuku uniforme bivše Vojske RS, kako je tražio Dodik, to nije moguće. Ukoliko bi se to desilo, Zakon i sankcije su jasne.

- Svi pripadnici OSBiH, pa tako i bilo kojeg puka koji baštini tradiciju bivših vojski, uključujući pripadnike Komande 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OSBiH, mogu obući samo jedinstvenu uniformu OSBiH koja je propisana relevantnim zakonskim i podzakonskim rješenjima u sistemu odbrane. Navedeni pukovi imaju malu neoperativnu komandu i personal do deset lica. Ovi pukovi nemaju operativna i administrativna ovlaštenja, niti imaju jedinice u svom sastavu - kaže Mašović.

U Oružanim snagama, kao složenoj hijerarhijski ustrojenoj organizaciji, sve aktivnosti se, kako nam je rekao, poduzimaju u skladu sa Zakonom, naređenjima nadležnih u lancu komandovanja i kontrole, i stoga nije moguće da bilo koja potčinjena komanda i jedinica preduzima određene aktivnosti samovoljno.

- Podsjetio bih također i na činjenicu da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant i da se sve odluke kada je u pitanju odbrana donose konsenzusom, dakle mora postojati saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH - kaže Mašović.

Kada je u pitanju Zakon o OSBiH, on je jasan, tvrdi general.

- Član 20. Zakona o službi u OSBiH jasno propisuje da je vojno lice dužno nositi propisanu uniformu za vrijeme vršenja službe. Nadalje, postoji i Pravilnik o uniformama OSBiH kojim se propisuju sve vrste vojnih uniformi, način nošenja, vrijeme i prilike u kojima vojne uniforme nose vojna i civilna lica na službi u MOBiH i OSBiH. Član 4. Pravilnika jasno propisuje da vojnu uniformu, kao obilježje pripadnosti OSBiH, imaju pravo i obavezu da nose vojna lica za vrijeme obavljanja službe u MOBiH, ZŠ OSBiH i komandama i jedinicama OSBiH. Iz ovakve odredbe jasno proizilazi da su svi pripadnici OSBiH dužni nositi vojnu uniformu OSBiH na način kako je to Pravilnikom utvrđeno – kaže Mašović.

Svako nošenje uniforme OSBiH suprotno onome kako je predviđeno Pravilnikom o uniformama OSBiH predstavljalo bi povredu odredaba tog pravilnika i posljedično disciplinsku odgovornost svakog profesionalnog vojnog lica koje je počini, naglašava Mašović.

- Tim činom svakako bi se ostvarila obilježja krivičnog djela, što bi u konačnici moglo biti identificirano kao protuzakonito formiranje vojnih snaga ili podrivanje vojne i odbrambene moći BiH, koja su kao takva normirana Krivičnim zakonom BiH i za koja su predviđene, u najtežim oblicima tih krivičnih djela, stroge kazne zatvora - istakao je on.

Posljedica bi bilo i podrivanje vojne moći BiH

Prema riječima generalpukovnika, oblačenje uniforme Vojske RS dijela pripadnika OSBiH ukazivalo bi da se na taj način namjerava protuzakonito formirati frakcija unutar OSBiH ili zasebna vojna organizacija, što bi, svakako, za posljedicu imalo i podrivanje vojne i odbrambene moći BiH.

- Dakle, svi oni pripadnici OSBiH koji bi obukli uniforme Vojske RS nedvosmisleno bi počinili krivično djelo i bili bi procesuirani u skladu za Krivičnim zakonom BiH i Zakonom o krivičnom postupku BiH. Naravno, želim također istaći da ja vjerujem komandnom i vojničkom kadru OSBiH odnosno generalima, oficirima, podoficirima i vojnicima OSBiH i siguran sam da će nastaviti dosljedno poštovati svoje obaveze i zakletvu koju su položili – kaže Mašović.

I dok pojedinci zagovaraju podjele u OSBiH, Mašović navodi koliko je važno da BiH postane član NATO-a i šta bi to značilo za BiH.

- Prije svega, NATO je sinonim za sigurnu, stabilnu i ekonomski prosperitetnu državu koju odlikuju demokratski principi, pa je jasno da je pristupanje NATO-u značajno za državu BiH. Naše Oružane snage bi postale ravnopravan partner i saveznik s oružanim snagama 29 drugih zemalja, čime bi se definitivno riješilo pitanje ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH, uzimajući u obzir obavezu svih zemalja da pomognu saveznicima u slučaju napada na bilo koju zemlju. Znači, OSBiH mogle bi računati ne samo na svoje resurse nego i resurse svih saveznika - kaže Mašović.

Novi helikopteri stižu naredne godine

Na pitanje hoće li OSBiH konačno dobiti nove helikoptere, kako je obećano još prije tri godine, Mašović odgovara:

- Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH. Projekt predviđa kupovinu određenog broja novih helikoptera, generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera koji se već nalaze u sastavu OSBiH. Želim naglasiti da u segmentu implementacije Plana modernizacije već do 2020. godine očekujemo isporuku prvih novih helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH od SAD. To je proces koji će se nastaviti i koji je neupitan – kaže Mašović.

Kaskamo za susjedima po opremljenosti

General priznaje da je evidentno da kaskamo za susjedima kada je u pitanju opremljenost OSBiH.

- Ključni razlog je neadekvatan budžet. Po pitanju opremljenosti, ono što u ovom trenutku najviše nedostaje je oprema koja bi poboljšala kopnenu i zračnu mobilnost. U OSBiH razvili smo 16 projekata modernizacije OSBiH kroz koje smo se jasno opredijelili za buduću modernizaciju OSBiH. U budućnosti očekujemo da će planirana finansijska sredstva za realizaciju ovih projekata modernizacije biti dostupna odnosno na raspolaganju – smatra on. 

 Vojnicima se moraju povećati plaće

Mašović je pojasnio i može li doći do povećanja plaća bh. vojnicima.

Visina plaća profesionalnim vojnim licima je definirana Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i kao takva isključivo se može mijenjati parlamentarnom procedurom, izmjenama i dopunama ovog zakona, odnosno donošenjem nove odluke Vijeća ministara BiH o visini osnovice.

- Moram ovom prilikom istaći da je prosječna plaća vojnika na najnižem nivou u odnosu na neke druge sigurnosne agencije, odnosno da je ispod prosječne plaće i na entitetskom i državnom nivou, te se nameće kao imperativ povećanje plaća vojnicima, ali i podoficirima, kako bi se poboljšali uvjeti životnog standarda pripadnika Oružanih snaga BiH koji je sada ispod minimuma – naglasio je on.

Komentari

NA VRH