AKTUELNO

Fahrudin Radončić za N1: Zašto je SBB ušao u vlast

Fahrudin Radončić. Screenshot/N1

N1

17.5.2019

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, za N1 je pojasnio razloge zašto je njegova stranka odlučila ući u vlast na federalnom i državnom nivou. On je istakao da SBB u vlast ulazi kao jedna vrsta amortizera, te da neće dozvoliti da se dogode minule tri godine i da se neće trošiti vrijeme za napredak ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju i sprečavanju odlaska mladih iz BiH.

- Javnost je saznala za tekst, to su načelne koalicione stvari, da ova zemlja krene napokon naprijed, bržim putem ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju. To je programski akt koji može biti dobra ideja vodilja za mnoge segmente društva. To je priča koju ova vlast treba da provede. Mi smo, kada je DF napustila vladajuću koaliciju 2015. godine, SBB je ušao kao vatrogasac u vlast. To je tako. Prošle četiri godine su pojeli skakavci. Mi smo postali zemlja problem, nakon Kosova se o BiH govori kao problematičnoj državi. Nismo se odmakli od svađa. U životu je teško nadoknaditi vrijeme - poručio je Radončić.

Alternative nema

Prema njegovom mišljenju alternative nema.

- SBB ulazi kao jedna vrsta amortizera, odnosi između HDZ i SDA nisu dobri, između SNSD-a i bošnjačkih stranaka nisu dobri. Kada se dvojica tuku najviše batina dobija onaj koji razdvaja, mi smo se tukli sa svima. Nema pardona u kampanjama - kazao je Radončić za N1.

On smatra da ako bi se završiča priča oko MAP-a, mogao bi se imenovati mandatar i formirati Vijeće ministara. S druge strane, formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže.

- U FBiH prijatelji iz hrvatskog korpusa imaju svoje uslove, Izborni zakon, pesimista sam da se može uraditi to brzo. Ali mogu ekipe eksperata raditi na rješenju. Presudu Sejdić-Finci ne možemo da provedemo deceniju. Ne treba očekivati spektakularna rješenja preko noći. Razgovorima treba pristupiti bez tenzija. Epilog Vlade FBiH da ne čeka, nego da je uradimo čim prije - izjavio je u Danu uživo na N1.

- Zašto sam ušao u cijelu priču. Želim da vjerujem da se neće ponoviti minule tri godine, da ljudi u vlasti neće trošiti vrijeme da eliminiraju protivnike, monotiraju procese, nego da će biti prioritetnije stvari, autoceste, zapošljavanja, olakšice privredi. Ja sam bio žrtva, nadam se da sebe i SBB mogu dovesti u poziciju aktivnog igrača. Ako ne bude išlo - reći ćemo momci, stvari se ponavljaju. Nije ovo ultimatum, nego je to jedan razgovor. SBB neće biti ničija nova žrtva zbog nedostatka rezultata - kazao je za N1 predsjednik SBB-a.

- Jedan od razloga što ulazimo je da učinimo jedinstven bošnjački faktor i da odgovorimo na sve vrste provokacija i disolucija, da nađemo bošnjački mir, međuentitetski mir. regionalni mir - kazao je Radončić.

Ulazak u vlast najmanji interes SBB-a

Radončić je rekao da mu je žao što se Bh. blok raspao jer je to bila potentna ekonomska priča. S druge strane, ulazak u vlast vidi i kao moralnu pobjedu.

- Žao mi je da je priča o Bh. bloku propala. To je bila potentna priča. Oni znaju što je došlo do raspada. Mi nismo ni pomagali ni odmagali. Kada je SDP ispao iz priče o vlasti, ispostavilo se da SDA i DF nemaju kapaciteta - tu se otvorio prostor. Izetbegović je rekao da želi da napravi što širi probosanski blok i da vidi SBB u tome. Nakon teških diskvalifikacija na naš račun, to je za nas moralna satisfakcija i pobjeda - naveo je Radončić u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

- SDA je nakon brutalne krađe izbora, koji su se dogodili u cijeloj zemlji, nije samo SDA, oni su izborni pobjednik 1 na 1. Pobijedili su. Dobili su člana Predsjedništva, ekskluzivitet da formiraju koaliciju, pozvali su nas i tu pobjednika nema - rekao je.

- I sada vam kažem, naš ulazak u vlast je sticaj okolnosti i najmanje je interes SBB-a da uđe. U RS je dramatično, u regionu se dramatično mijenja, da se govori da su ove četiri godine bitne za opstanak BiH. Imate jednu državničku odgovornost da sve svoje sujete na ono što je neko rekao za vas - stavite po strani i stavite se u jednu državotvornu odbranu. Danas teže pregovaramo - a lakše radimo. Imam uvjerenja iz SDA da će ovog puta izgledati ozbiljnije i da će Vlada FBiH dati rezultate - ocijenio je Radončić.

On je rekao i to da u Vijeću ministara neće biti predsjednika stranaka, kako stvari stoje. Ministarstvo sigurnosti je ponuđeno SBB-u.

- Odlučit ću u posljednji momenat da li ću ući tamo. Odlučit ćemo kada to vrijeme dođe. Ministarstvo sigurnosti pripada SBB-u po dogovoru - rekao je Radončić.

On je dodao da je koalicija dogovorena na državnom i federalnom nivou, te da nije bilo pominjanja Vlade Kantona Sarajevo, gdje je SBB dio jedne druge koalicije. Radončić je kazao da Vlada KS mora biti pokazatelj kako se gradi prijestolnica, te da želi da vidi projekte, izgradnju infrastrukture i rezultate.

Cijeli intervju Fahrudina Radončića možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.