AKTUELNO

Nikšić: Ne može se dopustiti da pojedini članovi sjede na dvije stolice

Na sjednicu nisu došli Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović

M.R.S.

18.5.2019

Sjednica GO SDP - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Počela je sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije u Sarajevu. Uoči sjednice predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pred novinarima je ponovio raniji stav Predsjedništva stranke u vezi s formiranjem SPD-a i podsjetio da je zauzet stav da je to za njih novi politički subjekt i da članovi rukovodstva SDP-a koji su bili u inicijativnom odboru sjede na dvije stolice.

- To se ne može dopustiti - naglasio je Nikšić.

Na pitanje bi li isključenje pojedinih članova iz stranke štetilo stranci, Nikšić je odgovorio da svaki eventualni razlaz šteti svakoj političkoj partiji, pa i SDP-u.

Ali, bez obzira na to o kome se radi, ne može se dopustiti da su članovi stranke istovremeno u dva politička subjekta. Kazao je da su time radili njemu lično, kao i SDP-u iza leđa.

- Kada nisu nas upoznali s tim da su išli čak i kod Šefika Džaferovića da traže podršku za inicijativni odbor SPD-a! Šta je to drugo nego da rade iza leđa – dodao je Nikšić.

Članovi GO SDP-a danas bi trebali usvojiti brojne dokumente kao pripremu za Kongres, izmjene Statuta, ali i razmatrati teške odluke, posebno kada su u pitanju članovi koji učestvuju u formiranju novih političkih subjekata. Nezvanično, na sjednicu nisu došli Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Ivo Komšić i Emir Zlatar, o čijem će se isključenju danas i raspravljati.

Na sjednici GO SDP-a bit će riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji, pa je Nikšić kazao kako je neprihvatljiva mogućnost formiranja Vijeća ministara bez prethodno usvojenog MAP-a.

Upitan da prokomentira odluku SBB-a da otpočne pregovore o ulasku u vlast te da je ranije izjavio da vjeruje Fahrudinu Radončiću, Nikšić je kazao:

- Nisam rekao da vjerujem Radončiću, ali ni u jednoj komunikaciji koju imamo nisam doživio da me laže. Bilo bi interesantno čuti stav DF-a, kako im je sada prihvatljiv Fahrudin Radončić i SBB, jer kada smo pravili vlast u Tuzlanskom kantonu, rekli su da im je neprihvatljiv. Sada bi bilo zanimljivo čuti šta misle - rekao je Nikšić.

Današnja sjednica, prema najavama iz stranke, trajat će minimalno pet sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.