AKTUELNO

Crnadak: BiH dobila šansu da popravi propust ili da se ponovo izblamira

Poseban poziv upućen Nebojši Radmanoviću i Nikoli Špiriću

Lj. Skokić

18.5.2019

Nakon što je komitet ministara Vijeća Evrope odlučio Bosni i Hercegovini dati šansu da učestvuje na junskom zasjedanju Parlamentarne skupštine tog tijela, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da imenuje delegaciju koja će predstavljati našu zemlju.

-Junsko zasjedanje je posebno važno, jer se na njemu, poslije deset godina, bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća - rekao je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, odluka o delegaciji nema veze s formiranjem novog saziva Vijeća ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

- Ne mogu ništa drugo uraditi, nego pozvati samo još jednom rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu da ova postizborna dnevnopolitička prepucavanja odu na pauzu barem jedan dan i da se postigne dogovor, da dobijemo delegaciju i da učestvujemo na zasjedanju idućeg mjeseca - kazao je Crnadak.

Poseban poziv uputio je srpskim predstavnicima u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH Nebojši Radmanoviću i Nikoli Špriću da se založe za izbor delegacije. Prema njegovim riječima, od pet delegata dva će biti iz RS.

- Ministri koji su jučer donijeli odluku su isti koji će donositi odluku o napredovanju BiH na evropskom putu. Oni će s velikom pažnjom pratiti šta se dalje dešava i postizanje političkog dogovora oko delegacije može pomoći već krajem ovog mjeseca na objavljivanju mišljenja Evropske komisije i važniju odluku koja nas čeka do kraja godine, nadam se, odluku o utvrđivanju kandidatskog statusa za BiH - smatra Crnadak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.