SARAJEVO World IBD Day obilježava se 19. maja

Izdate bh. poštanske marke povodom Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva

Zvanično predstavljanje poštanskih marki bit će upriličeno 28. maja

Fena
19.05.2019 11:58

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva

Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa, kao i svake godine, i ove obilježava 19. maj, World IBD Day - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva. Povodom toga izdate su poštanske marke tri bh. poštanska operatera - ''BH Pošte'', ''Hrvatske pošte'' i ''Pošte Srpske'' s istim motivom te su to prve marke u svijetu izdate za ove bolesti. 

Zvanično predstavljanje poštanskih marki bit će upriličeno 28. maja u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, saopćeno je iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa.

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva – World IBD Day obilježava se 19. maja s ciljem upoznavanja javnosti o teškoćama s kojima se susreću oboljeli od ovih hroničnih i neizlječivih bolesti. Obolijevaju najčešće mladi ljudi, zato se Crohnova bolest naziva i studentska bolest, međutim, danas je povećan broj oboljele djece.

Sva nastojanja Udruženja usmjerena su ka oboljelima i njihovim porodicama kako bi im se omogućio normalan svakodnevni život, jer je riječ o bolestima koje utječu na smanjenje kvalitete života i radne sposobnosti.

Udruženju oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa BiH osnovano je 2002. godine i otada do danas okuplja više od 1.600 članova svih uzrasta u Bosni i Hercegovini. Daje podršku i pomoć oboljelima, posebno se zalažući za poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i pravnog statusa pacijenata.

Procjenjuje se da u svijetu ima oko pet miliona oboljelih od upalnih bolesti crijeva, dok je njihov broj u BiH veći od 1.600.

Članovi Udruženja danas će se u Sarajevu družiti sa sugrađanima od 12 do 13 sati na platou ispred BBI Centra, a od 13 do 14 sati ispred SCC-a.

Komentari

NA VRH