SARAJEVO

Izdate bh. poštanske marke povodom Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva

Zvanično predstavljanje poštanskih marki bit će upriličeno 28. maja

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva

Fena

19.5.2019

Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa, kao i svake godine, i ove obilježava 19. maj, World IBD Day - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva. Povodom toga izdate su poštanske marke tri bh. poštanska operatera - ''BH Pošte'', ''Hrvatske pošte'' i ''Pošte Srpske'' s istim motivom te su to prve marke u svijetu izdate za ove bolesti. 

Zvanično predstavljanje poštanskih marki bit će upriličeno 28. maja u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, saopćeno je iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa.

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva – World IBD Day obilježava se 19. maja s ciljem upoznavanja javnosti o teškoćama s kojima se susreću oboljeli od ovih hroničnih i neizlječivih bolesti. Obolijevaju najčešće mladi ljudi, zato se Crohnova bolest naziva i studentska bolest, međutim, danas je povećan broj oboljele djece.

Sva nastojanja Udruženja usmjerena su ka oboljelima i njihovim porodicama kako bi im se omogućio normalan svakodnevni život, jer je riječ o bolestima koje utječu na smanjenje kvalitete života i radne sposobnosti.

Udruženju oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa BiH osnovano je 2002. godine i otada do danas okuplja više od 1.600 članova svih uzrasta u Bosni i Hercegovini. Daje podršku i pomoć oboljelima, posebno se zalažući za poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i pravnog statusa pacijenata.

Procjenjuje se da u svijetu ima oko pet miliona oboljelih od upalnih bolesti crijeva, dok je njihov broj u BiH veći od 1.600.

Članovi Udruženja danas će se u Sarajevu družiti sa sugrađanima od 12 do 13 sati na platou ispred BBI Centra, a od 13 do 14 sati ispred SCC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.