ZANIMLJIVOSTI

Učestvuje na svim utrkama u BiH, a ima i najstarijeg Fiću u državi

Trkač rođen 6. septembra 1969. godine jedan je od najboljih veterana u regionu

Mirzetov hobi je restauracija starih automobila: Ima pet Fića

E. BIJEDIĆ

20.5.2019

Jedno od najprepoznatljivijih lica s atletsko-rekreativnih utrka, ne samo Bosne i Hercegovine nego i regiona, jeste Tuzlak Mirzet Halilović, poznatiji kao Valter ili, jednostavno, Miči.

Trkač na duge pruge, rođen 6. septembra 1969. godine, jedan je od najboljih veterana u regionu, a iza sebe ima 146 službenih utrka. Praktično je svaki vikend na nekom takmičenju.

Radi vježbe

Voli voditi evidenciju svojih treninga i utrka, potpuno je u statistici, pa sve detalje ima ručno zapisane u dnevnik trčanja još od 2012. godine.

- Imam 205 disciplina na koje se testiram, od različitih trkačkih distanci do vježbi. Sve mjerim i pišem. Prošle godine sam, naprimjer, imao 470 treninga, a pretrčao ukupno 3.700 kilometara - govori Mirzet Halilović.

Halilović na maratonu u Njujorku

Krasi ga vojnička disciplina pa, osim trčanja, svako drugo jutro radi vježbe snage i ističe da u posljednjih 13 godina nije propustio nijedan trening ovog tipa. Jedan je od najboljih trkača u svojoj kategoriji iz BiH, a posebno je prepoznatljiv po pozitivnoj energiji i humoru kojim plijeni.

Odnedavno je u penziji, a 21 godinu je radio kao pomoćnik komandira specijalne jedinice MUP-a TK. U penziji, međutim, nema ništa više vremena. Svaki vikend je na nekom takmičenju.

 - Imam deset istrčanih maratona i 47 polumaratona - kaže Mirzet, koji je trčao i neke od najvećih svjetskih maratona, poput onih u Amsterdamu, Beču, Njujorku i Berlinu.

Osim toga, godinama je prisutan na svim utrkama u regionu, a među one zvanične, kaže, ne ubraja memorijalne.

- Pet puta sam trčao memorijalnu utrku Bihać – Srebrenica, gdje se za tri dana u etapama prijeđe 488 kilometra – pojašnjava Miči.

Svih sedam godina bio je učesnik i vertikalnog maratona u „Avaz Twist Toweru“ u Sarajevu. Kada ne trenira i nije na takmičenjima, onda radi i kao trener u Školi trčanja ARK Rekreativci Tuzla, ali i organizira putovanja trkača.

Svako jutro budio se u 3.29 sati, a otkako je u penziji, ustaje u 4.30

Ekonomski neisplativo

Osim trčanja, kao jednu veliku pasiju Halilović ima restauraciju starih automobila.

 - Imam najstarijeg Fiću u BiH, 1961. godište, s kontra vratima. Volim radit restauracije svih vrsta starih automobila, ali najviše kombija i Fića. Imam ih pet. Cilj je udahnuti dušu nekoj bačenoj olupini. To je ekonomski neisplativo, ali je poseban osjećaj koji je teško objasniti nekome ko se time ne bavi. Kao da si spasio život – kazao je Halilović.

Da bi sve ovo stigao, Mirzet kaže da je prije ustajao u 3.29 sati, a otkako je u penziji, budi se u 4.30.

Planira napisati knjigu

S nepunih 50 godina ističe da tek treba realizirati svoje najveće sportske ambicije.

 - Cilj mi je istrčati šest velikih maratona (Njujork, Boston, Čikago, Berlin, London i Tokio). Trčao sam Njujork i Berlin, a nadam se da ću do kraja godine biti na pola puta, jer 13. oktobra trčim u Čikagu. Osim toga, želim istrčati 500 zvaničnih utrka i maraton za dva sata i 59 minuta. Kada to napravim, napisat ću knjigu – zaključio je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.