PREDAVANJE

Midhat ef. Begić: Kada bi svi muslimani dali zekat, u svijetu više ne bi bilo gladnih

Svaki postač pred iftar, u momentima kad ga savladaju glad i žeđ, ne može, a da ne razmišlja o onima koji će i poslije iftara ostati gladni i žedni

Nataša ČEREMIDŽIĆ

19.5.2019

Poslanik Muhammed, a. s., rekao je: "Nisi musliman ako legneš sit, a komšija gladan." Danas vidimo da veliki broj ljudi hranu traži po kontejnerima, dok drugi uživaju u izobilju.

Midhat ef. Begić, imam džemata Trzanj, kaže da ova konstatacija pokazuje činjenicu da je islam savršena vjera, a da muslimani nisu savršeni ljudi. Islam nudi mehanizme ujednačavanja, uspostavljanja socijalne pravde, a na muslimanima je da ih primjene po mogućnosti potpuno ili barem u što većem procentu.

- Nedavno smo mogli čuti podatak da, kada bi svi muslimani dali zekat, u svijetu više ne bi bilo gladnih. U našem narodu postoji izreka "sit gladnog ne razumije". Baš u ovoj izreci leži jedna od najvećih vrijednosti ramazanskog posta. Svaki postač pred iftar, u momentima kad ga savladaju glad i žeđ, ne može, a da ne razmišlja o onima koji će i poslije iftara ostati gladni i žedni. U ovim momentima vjerničke samilosti vjernik treba sebi obećati, staviti u zadatak da će permanento nastojati uspostavljati red na zemlji, boriti se da u našem društvu ne bude gladnih. Ovdje ne trebamo govoriti samo o jednokratnim pomoćima, sadaki, nego uvijek trebamo razmišljati u pravcu dugoročnog, sistemskog rješavanja problema kroz jačanje domaće ekonomije, državnih institucija socijalne zaštite, fonda bejtul-mal i sl. - pojasnio je ef. Begić.

Dobročinstvo, milosrđe i međusobno pomaganje su vrijednosti i osobine koje moraju krasiti život svakog istinskog vjernika.

- Ako pogledamo život najodabranijeg Allahovog stvorenja, Muhammeda, a. s., on je cijeli satkan od brige za drugoga. Muhammed, a. s., bio je lider, vođa, predsjednik, ali nikad se nije razlikovao od svog naroda. Ako je njegov narod uživao u blagodatima, i njemu je bilo lijepo, ali, ako bi narod zadesila nevolja, on je bio prvi koji je nevolju trpio - kazao je ef. Begić.

Mnogo ibadeta u islamu se obavlja isključivo kolektivno, kroz džemat, zajednicu, što vjernike neminovno upućuje jedne na druge i traži od njih osjećaj za drugog.

- Solidarnost, dobročinstvo, milosrđe, međusobno pomaganje su uvijek lijepe osobine, ali kada se one nađu kod vjernika još u mjesecu ramazanu, tada one dobivaju posebnu cijenu i posebno se vrednuju kod Uzvišenog Gospodara - zaključio je ef. Begić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.