NA DANAŠNJI DAN Jedan od bitnijih datuma za bh. kinematografiju

Dan kada su u Kanu nagrađeni filmovi "Ničija zemlja" i "Otac na službenom putu"

Na današnji dan 2001. godine bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "Ničija zemlja" na 54. kanskom festivalu

S. M.
20.05.2019 12:38

Danis Tanović 2001. godine dobio nagradu

Na današnji dan 2001. godine bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "Ničija zemlja" na 54. kanskom festivalu. Film je kasnije dobio Oskar za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Također, 20. maja 1985. godine kultni film "Otac na službenom putu" reditelja Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na 38. međunarodnom festivalu u Kanu.

Na današnji dan dogodilo se:

- 1882. godine u Beču je potpisan ugovor o Trojnom savezu Njemačke, Austro-Ugarske i Italije.

- 1902. SAD su priznale nezavisnost Kube, a njihova vojska napustila tu zemlju.

- 1922. godine najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod "Egipat" potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom "Sena". Brod je nosio zlato i srebro vrijednosti milion funti.

- 1927. Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džedi s kraljem Ibn Saudom Velika Britanija je priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

- 1956. godine Amerikanci su izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog otoka Bikini.

- 1998. Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp), u skladu sa svojim ovlastima, izabrao novi grb BiH jer se članovi Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti o tome.

- 2002. Istočni Timor je službeno proglasio nezavisnost nakon više od četiri i po stoljeća portugalske dominacije i 32 mjeseca vlasti administracije UN-a.

- 2012. godine u padu sportskog aviona kod Banje Luke poginulo pet osoba. Stradali su pilot Alen Crnalić, instruktor padobranstva Nemanja Goronja, te Nikola Stević, Stefan Karanović i Srđan Kosić, koji su tek završili obuku i spremali se za prvi padobranski skok.

Komentari

NA VRH