REAKCIJE

(Ne)očekivana reagiranja na režimski spisak: Ko se još boji Dodika

U RS nepoželjni opozicionari, mediji, novinari, Davor Dragičević...

Avaz.ba

20.5.2019

Vijeće za zaštitu ustavnog poretka bh. entiteta Republika Srpska, koje je formirano prije pola godine, a čija svrha je i dalje nepoznata, dobilo je zadatak da sastavi spisak "nepodobnih" Srba u manjem bh. entitetu, prenose mediji.

Prema zasad dostupnim informacijama, na "crnoj listi" naći će se svi oni koji kritiziraju aktuelnu vlast RS.

Lista "nepodobnih" je, navodno, poprilično duga, a na čelu spiska je funkcioner SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- Ovim se prešla svaka mjera i mislim da će se morati odgovoriti na adekvatan način. U više navrata sam rekao, onaj sastav koji je u tom tijelu RS ne može na bilo koji način mjeriti moj patriotizam ili patriotizam osoba koje su na tom spisku - rekao je Šarović.

Na spisku "neprijatelja", očekivano, našao se ministar sigurnosti Dragan Mektić. On je Dodikov režim nazvao totalitarnim i diktatorskim sistemom, te i svom stilu se oglasio na Twitteru.

- To njegovo pravljenje spiskova mi dođe k'o pišanje uz vjetar - napisao je Mektić.


Neprijatelji vlasti RS su, navodno, i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, kao i njegov prethodnik na čelu stranke Mladen Bosić.

- Želim da im poručim da sam spreman za političku borbu, a da su njihove crne liste i pritisci samo dodatni motiv za još odlučnije djelovanje. Moj otac je bio progonjen u prošlom režimu zbog drugačijeg mišljenja pa me ne čudi što danas nasljednici koji baštine naslijeđe iz tog vremena žele i mene da progone po istom osnovu – poručio je Govedarica.


Na listi "nepoželjnih" i PDP-ovci. Arhiv

Na listi "nepodobnih" našli su se i istaknuti PDP-ovci: predsjednik te stranke Branislav Borenović, koji je ranije odbio Dodikovu ponuđenu fotelju u Vijeću ministara BiH, te glavni kritičari Dodikove vlasti u Narodnoj skupštini RS, poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković.

- Ovo što radi nekoliko nas poslanika u NSRS je opasno po život, jer je ovdje istina smrtonosno djelo. Za to se skidaju glave i ko god prije mene nije vjerovao u to, danas nije među živima - kaže Stanivuković.

Osim opozicionih političara u RS, na spisku "nepoželjnih" su i nevladine organizacije, novinari i mediji, te Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida, kao i svi članove grupe "Pravda za Davida''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.