AKTUELNO Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja

Čović: Idemo u sljedećih desetak dana uspostaviti izvršnu vlast na državnom nivou

Za imenovanje vlasti u FBiH uvjet Izborni zakon

Avaz.ba
20.05.2019 13:21

Merkel i Čović razgovarali u Zagrebu

Foto: Twitter

Dobili smo jasnu podršku Merkel euroatlantskom putu BiH i rješavanju unutrašnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju, rekao je Dragan Čović, komentirajući susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama konvencije Evropske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, piše Večernji list BiH.

Osim s Merkel, Čović je razgovarao i s kandidatom njemačke Kršćanske demokratske unije (CDU) i evropskih pučana Manfredom Veberom (Weberom).

Čović je s njemačkom kancelarkom razgovarao o brojnim pitanjima, a trenutno je prvo na popisu uspostava Vijeća ministara BiH. Prema njegovim riječima, hrvatska strana u BiH za to nema nikakvih uvjeta iako su Hrvate pokušali predstaviti kao kočničare tog procesa. 


- Mi želimo da se odmah uspostavi Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja. I to je naš ustupak. Za to nemamo nikakvog uvjeta. Što se nas tiče, idemo u sljedećih desetak dana uspostaviti izvršnu vlast na nivou države - rekao je Čović.

Hrvatski predstavnici, međutim, insistiraju da se za razliku od državnog nivoa vlasti, prije uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi onemogućile ponavljanje preglasavanja jednog naroda, kakva je situacija bila s posljednjim izborima. 


- To podrazumijeva provedbu presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita tri konstitutivna naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika - dodao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

Izmjena Izbornog zakona, prema njemu, bit će test budućih odnosa među tri naroda, a posebno između Hrvata i Bošnjaka. Ponovio je tvrdnje kako se, uprkos prikrivenim pokušajima, neće uspjeti provesti koncept čiji je cilj dominacija jednog naroda kroz okupljanje bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka, tvrdeći da imaju identična stajališta.

Njemačka kancelarka zanimala se i za stajališta čelnika Hrvata u BiH u pogledu euroatlantskih integracija.

- Euroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH zagovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU  - rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

Čelnik HDZ-a BiH odvojeno je razgovarao i s glavnim kandidatom EPP-a za budućeg predsjednika Evropske komisije Manfredom Veberom. Njega je zanimala pozicija BiH u pogledu evropskih integracija, a Čović je tražio ubrzavanje postupka za dobivanje kandidatskog statusa.

- Gospodina Vebera sam molio da BiH dobije kandidatski status bez da se postavljaju uvjeti. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa raditi, nego se s tim procesom u roku od godine obavezati na provedbu preciznih reformi - objasnio je Čović.

Komentari

NA VRH