REAKCIJE

Zečević: Prihvatam Dodikov stav, ali Bosna i Hercegovina se ne može vratiti unazad na NATO putu

Treba insistirati na implementiranju MAP-a jer je to put koji ide ka modernizaciji Oružanih snaga BiH

Zečević: Dodik cijeli koncept posmatra jednostrano. Avaz

S. Mujić

20.5.2019

Uprkos "zavjetu" predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu s Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, Bosna i Hercegovina neće nazadovati.

Naime, vojno-politički analitičar Berko Zečević kazao je za Avaz.ba da se BiH ne može vratiti unazad kada je riječ o NATO putu, s obzirom na to da je formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo (MAP) potpisan prije deset godina. 

- Generalno, mislim da i dalje treba insistirati na implementiranju MAP-a jer je to put koji ide ka modernizaciji Oružanih snaga BiH, demokratizaciji društva u cjelini u sigurnosnom, ekonomskom, političkom i pravnom smislu. Rad na implementaciji MAP-a kroz godišnje nacionalne programe ni u kom slučaju ne znači da smo mi dali saglasnost za ulazak u NATO – kazao je Zečević.

On je naveo da je pred Bosnom i Hercegovinom put dug 10–15 godina koji ne bi trebao biti zaustavljen.

- Bosna i Hercegovina se ne može vratiti unazad. Političke strukture u RS neće da prihvate NATO, to je uredu, ali nije uredu da se sprečava modernizacija Oružanih snaga BiH kroz implementaciju MAP-a. Akcioni plan za članstvo ostaje i dalje kao prioritet BiH jer je to jedan od načina da budemo izloženi organiziranom vođenju modernizacije Oružanih snaga od jedne od najvećih organizacija vojnog karaktera. To ne znači da mi moramo biti dio NATO pakta, ali moramo preuzeti sve dobre stvari koje su od interesa za BiH i Oružane snage – istakao je Zečević.

Spominjanje individualnog akcionog plana partnerstva s NATO-om, prema mišljenju Zečevića, jeste pokušaj Milorada Dodika da prevaziđe zastoj u formiranju vlasti, a da istovremeno opravda suprotstavljanje aktivnostima na implementaciji MAP-a.

- Generalno, on (Dodik, op. a.) cijeli koncept posmatra jednostrano. Ako insistira toliko na tome da BiH ne treba biti u NATO-u zbog toga što Srbija ne želi biti u NATO-u, ja to prihvatam kao njegov stav. Međutim, on ne može ignorirati činjenicu da druga dva naroda žele da njihove oružane snage budu moderne i u skladu s novim trendovima koji odgovaraju i BiH i Evropi u cjelini – kazao je Zečević.

Kako dodaje, kroz 10 godina, kada naša zemlja bude u stanju da odgovori svim zahtjevima, tek tada će se detaljno razmatrati jesu li stvoreni svi uvjeti da se unutar države postigne saglasnost za ulazak u NATO.

- Jedno je provođenje MAP-a, to ne znači da prihvatamo da ćemo biti u NATO-u – zaključio je Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.