TEHNOLOGIJA

Rat protiv „Huaweija“ loše će se odraziti na naše operatere

Novi „Huaweijevi“ uređaji neće moći koristiti „Googleove“ platforme i aplikacije

M.R.S.

22.5.2019

Nakon što su Sjedinjene Države zabranile korištenje tehnologije „Huaweija“, uslijedio je još jači udarac za tu kinesku kompaniju. Internetski gigant „Google“ odlučio je prekinuti saradnju s „Huaweijem“. Važno je to, s obzirom na to da ovaj kineski proizvođač mobilnih telefona koristi sve „Googleove“ platforme.

Igra velikih

Kompanija „Google“, naime, odlučila je uskratiti „Huaweiju“ licencu za korištenje operativnog sistema Android, koji je i najkorišteniji u svijetu. Mediji javljaju da kineska kompanija gubi pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju Android, kao i pristup Google Play Storeu, Gmailu, YouTubeu i Chromu. To je izazvalo uznemirenost korisnika telefona.

„Huawei“ je trenutno jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona, a ogroman broj njih prodat je i u BiH.

Katica: Iznenađujući potez

- Teško je prognozirati kako će se na tržište BiH reflektovati odluka američkog internetskog giganta „Googleo“ o prekidu saradnje s kineskom kompanijom „Huawei“, ali će se vjerovatno loše odraziti na poslovanje operatera u našoj zemlji - kazao nam je Hamdo Katica, predsjednik Asocijacije za informaciono-komunikacijske tehnologije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Katica, koji je bivši direktor „BH Telecoma“, istakao je da u našoj zemlji godišnje budu prodate desetine hiljada telefona „Huawei“ i da su među najprodavanijim.

- Potez „Googla“ globalno je iznenađujući. Sigurno će se poljuljati telekom tržište. Ali, to je igra velikih i teško da mi mali možemo išta preduprijediti. Kako se desi na globalnom nivou, tako će se reflektirati kod nas – dodao je Katica.

Mrdović: Briga za korisnike

On, kao i Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak, kažu da vlasnici postojećih telefona „Huawei“ neće imati problema. No, postavlja se pitanje šta je s budućim modelima i verzijama pametnih telefona ovog proizvođača.

Političko pitanje

- Moguće je da će se SAD i Kina dogovoriti, jer ovo je političko pitanje i „Google“ samo reagira na osnovu naredbe američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). „Huawei“ je najavio da će se pobrinuti za svoje korisnike. Može se pretpostaviti da rade na svojoj verziji operativnog sistema, da će prijeći na nešto što nije Android. To je prevelik proizvođač da tako propadne. Šta god da urade, postojeće aplikacije moći će se koristiti – naglasio je Mrdović.

Pokušali smo kontaktirati i Dalibora Ritana, direktora terminalnog odjeljenja „Huawei BiH“, kako bismo dobili komentar, ali nam se nije javljao. Iz „BH Telecoma“, koji sarađuje s kineskom kompanijom, rečeno nam je da se još neće oglašavati.

Kineska kompanija tvrdi da je spremna

Kineska kompanija „Huawei“ jučer je potvrdila za strane medije da su razvili lični operativni sistem za pametne telefone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korištenje softvera američkih firmi.

Obratili su se svojim korisnicima jučer, poručivši da će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge svim postojećim pametnim telefonima i tabletima „Huawei“ i „Honor“, i onima koji su prodati i onima koji su na zalihama.

Iz „Googlea“ su naknadno pojasnili da će sadašnji korisnici pametnih telefona i drugih uređaja „Huawei“ i dalje moći koristiti, ažurirati i skidati aplikacije putem „Googlea“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.