SAOPĆENJE

Zbog povećanja ilegalnih prelazaka potrebno više policajaca na granicama BiH

Krajnji trenutak da se Granična policija BiH adekvatnije materijalno-tehničko opremi

Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

21.5.2019

Predstavnici Granične policije BiH, Institiucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Misije OSCE-a u BiH zaključili kako je krajnji trenutak da se Granična policija adekvatnije materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika u cilju povećanja učinkovitosti.

Na sastanku je tematiziran problem u vezi s ilegalnim migracijama s aspekta eventualnog kršenja ljudskih prava, a posebno je razgovarano o prostorijama za zadržavanje u organizacijskim jedinicama i općenito o institucionalnim kapacitetima GPBiH.

Rukovodstvo Granične policije istaknulo je kao glavne probleme loše uvjete rada, infrastrukturu na graničnim prijelazima i nedovoljan broj policijskih službenika. O tome su, kako navode, blagovremeno i permanentno obavještavali nadležne organe u BiH u prethodnih nekoliko godina.

Konstatirano je kako je u prvih pet mjeseci 2019. godine značajno povećan broj ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno usložnjava stanje na granici, a samim tim i u BiH, a da GPBiH raspolaže gotovo istim kapacitetima.

Istaknut je i sigurnosni problem zbog otežane mogućnosti utvrđivanja identiteta migranata prilikom ilegalnih prelazaka granice. Na sastanku je tematizirana i primjena policijskih ovlasti, kao i potreba drugačijeg zakonskog reguliranja pojedinih instituta s novim normativnim rješenjima u oblasti kretanja i boravka stranaca.

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH pokazala je razumijevanje u vezi s ovom problematikom te iskazala punu spremnost za pomoć u stvaranju jasnijeg zakonodavno-pravnog okvira.

Zajednički je konstatirano kako je krajnji trenutak da se Granična policija BiH adekvatnije materijalno-tehničko opremi i ojača operativne kapacitete prijemom većeg broja policijskih službenika u cilju povećanja učinkovitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.